Cecilia de chimpansee heeft jarenlang alleen gewoond in een betonnen behuizing in de beruchte Mendoza Zoo in Argentinië. Maar daarin lijkt nu snel iets te veranderen. In een historische uitspraak heeft de Argentijnse rechter María Alejandra Mauricio verklaard dat Cecilia is niet een ding is, maar een wezen met eigen rechten. Ze beval dat Cecilia worden vrijgelaten uit haar kale behuizing en wordt overgebracht naar een dierenopvangcentrum waar ze met soortgenoten kan leven.

Cecilia
Cecilia in haar betonnen gevangenis | Foto: Mario Gonzalez/flickr

De beslissing was het resultaat van een twee jaar durende rechtszaak aangespannen door de dierenrechtenorganisatie Association of Officials and Lawyers for Animal Rights en het Great Ape Project. Als argument werd aangedragen dat de eenzame gevangenschap van Cecilia onrechtmatig was en dat haar gezondheid erdoor achteruit ging. De rechter ging er bij haar uitspraak vanuit dat niet-mensen wel degelijk rechten kunnen ontlenen aan hun natuurlijke eigenschappen als levend wezen:

“We hebben het niet over de burgerrechten zoals in het Burgerlijk Wetboek, maar in plaats daarvan de eigen rechten van de soort: de ontwikkeling, en het leven in een natuurlijke habitat.”

Dankzij deze visie zal Cecilia waarschijnlijk dit jaar nog overgebracht worden naar een geschikte opvang van Great Ape Project. Pedro Terrados Pozas, directeur van het Great Ape Project, noemt de uitspraak een ‘beslissende mijlpaal’.

Stappen ondernemen
Interessant in de uitspraak van rechter Mauricio’s is dat die ook een verzoek bevat dat de medewerkers in Mendoza Zoo de nodige stappen moeten ondernemen om de leefomstandigheden te verbeteren van alle dieren die in de dierentuin achterblijven nadat Cecilia is vertrokken.

Tijdens het vonnis refereerde de rechter aan de woorden van de filosoof Immanuel Kant:

We kunnen het hart van een mens beoordelen door zijn behandeling van dieren.”

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel