Zaterdag 12 november vindt in de Spaanse stad Medinaceli (Soria) ‘Toro Jubilo’ plaats; een wreed evenement met een stier, waarbij de hoorns van de stier met een brandbare stof worden bedekt en vervolgens in brand gestoken.

vuurstier
Teken de petitie tegen vuurstier Medinaceli | Foto: PACMA

Als de stier wordt losgelaten met ‘brandende hoorns’ wordt hij achterna gezeten door het publiek. Het dier raakt in paniek door het vuur en kan dit op geen enkele manier doven. Ook wordt er vuurwerk afgestoken. Het brandbare materiaal valt op zijn kop waardoor hij uiteindelijk hier gedeeltelijk door bedekt wordt.

Elders in Spanje
Het evenement vindt niet alleen plaats in Medinaceli, maar ook elders in Spanje. Ook in Catalonië en de deelstaat Valencia worden dergelijke vuurstierfeesten gehouden. Eerder dit jaar besloot het gemeentebestuur van de Spaanse stad Valencia om twee evenementen met stieren te verbieden: toro embolado (vuurstier) en toro en corda (stier is vastgebonden aan een touw op straat). Het gemeentebestuur beschouwt deze twee evenementen als een ernstige vorm van dierenmishandeling.

De vuurstier is één van de wreedste vormen van vermaak met stieren in Spanje. Jaarlijks kan dit evenement rekenen op veel weerstand, vanuit het buitenland maar ook vanuit Spanje zelf. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort wrede evenementen met stieren. CAS International strijdt al jaren tegen dit soort vormen van wreed vermaak met stieren in Spanje en in andere landen.

Petitie
De Spaanse dierenpartij PACMA verzamelt handtekeningen om een einde te kunnen maken aan ‘Toro Jubilo’. PACMA heeft tussen 2009 en 2011 67.000 handtekeningen verzameld en ingeleverd bij de verantwoordelijke autoriteiten om dit verboden te krijgen. PACMA gaat door met druk uitoefenen en daarom hebben ze meer handtekeningen nodig. Je kunt PACMA steunen door hun petitie te tekenen en verder te verspreiden.

Teken de petitie!

Persbericht CAS International