Nederlandse Boskalis kapitein gooit kat overboord

Hopperzuiger Fairway van Boskalis was 12 dagen onderweg van Singapore naar de Nieuw-Zeelandse haven Lyttelton toen er aan boord een kat werd ontdekt. Het vermoeden bestaat dat het zwarte dier opgesloten zat in een van de containers aan dek. Drie dagen voor aankomst werd de verstekeling door de kapitein overboord gegooid.

Boskalis

Nederlandse Boskalis kapitein gooit kat overboord | Foto (illustratief): publiek domein

Animal Rights werd getipt door dierenrechtenactivisten in Nieuw Zeeland, omdat het om een Nederlands schip gaat (onder de vlag van Cyprus) met een Nederlandse kapitein van een Nederlands bedrijf, en heeft contact gehad met de bemanning. Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen:

“Dit is een extreme vorm van dierenmishandeling die niet onbestraft mag blijven.”

Scheepsmascotte
De kapitein zou de bemanning al na de ontdekking van de verstekeling de opdracht hebben gegeven om zich van het dier te ontdoen, maar deze weigerde dit. De kat werd gevangen in een kooi die door een van de bemanningsleden was gemaakt om bij aankomst het dier te kunnen overhandigen aan de MPI (Ministry for Primary Industries) voor quarantaine. De bemanning was van plan het dier daarna een thuis te bezorgen. Ze noemde de kat ‘Lucky’ en deze groeide uit tot de scheepsmascotte. De families van de bemanning thuis leefde via sociale media met de lotgevallen van het dier mee.

Vrijdag 24 augustus, drie dagen voor aankomst in Lyttelton werd de bemanning geïnformeerd dat ‘men’ zich van de kat had ontdaan. De kapitein en de zuigbaas, beide met de Nederlandse nationaliteit, werden vroeg op een ochtend door een Nieuw-Zeelands bemanningslid gezien met de kat in de kooi op weg naar het achterschip; ze kwamen zonder kat terug.

Verdronken
De bemanning was begrijpelijkerwijs ontdaan. Ze gaan er van uit dat de kat met kooi en al overboord is gegooid en zo op een vreselijke manier door verdrinking aan zijn einde gekomen is. De dekbemanning maakte tijdens een discussie in de messroom aan de kapitein duidelijk dat ze zeer ontstemd waren over deze handelswijze.

Kapitein Marco de Bruin verkeerde blijkbaar in de veronderstelling dat hij vanwege de strenge eisen bij aankomst in Nieuw Zeeland problemen zou krijgen vanwege de kat. De suggestie om zich van het dier te ontdoen zou zijn gedaan door Atlas Marine manager David Bishop, de vertegenwoordiger van Boskalis in Nieuw Zeeland voor dit project. Erwin Vermeulen:

“Mogelijke complicaties bij aankomstformaliteiten rechtvaardigt natuurlijk op geen enkele wijze het overboord gooien van een levende kat. Deze handelswijze toont een gebrek aan respect voor niet-menselijke levende wezens.”

Een woordvoerder voor Biosecurity New Zealand, onderdeel van MPI, liet nieuwswebsite Stuff weten dat vanwege bioveiligheidsmaatregelen het dier gevangen moest zijn voor aanmeren, maar niet gedood hoefde te worden.

‘Morele monsters’
Geconfronteerd met de woede van zijn bemanning was ook de kapitein zelf volgens de berichten ontdaan over zijn eigen daad. Animal Rights directeur Susan Hartland:

“Ook normaliter vriendelijke, sympathieke mensen kunnen morele monsters worden wanneer een dierenleven in de weg staat van eigenbelang of gemakzucht.”

In mei 2015 paste Nieuw Zeeland haar Animal Welfare Act uit 1999 aan met de Animal Welfare Amendment Act (No. 2) dat dieren erkent als ‘sentient’, met gevoel dus, en de eis dat daar naar gehandeld dient te worden. De locale SPCA (Society for the Prevention of Cruelty) onderzoekt de zaak en Biosecurity New Zealand wacht deze uitkomst af.

#GNvdD: Galago Edwin opgevangen bij AAP (video)

Maatregelen
Animal Rights verwacht van Boskalis volledige openheid met betrekking tot deze gebeurtenis, dat gepaste maatregelen worden genomen tegen de dader(s) en dat beleid wordt ontwikkeld om herhaling te voorkomen. Er moet net als voor menselijke verstekelingen eenduidig beleid komen over hoe respectvol met niet-menselijke verstekelingen om te springen, zoals recent op een positieve manier gebeurde met een galago, die meeliftte van Tanzania naar Vlissingen. Dit dier, Edwin gedoopt, had meer geluk dan Lucky en werd opgevangen door Stichting AAP.

Persbericht Animal Rights

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. GP van der Sluis zegt:

  Als daadwerkelijk de onschuldige kat overboord is gegooid,is dit natuurlijk onnodig vermoorden van een dier.
  Wat zijn hiervoor de sancties?
  Dit zal hoop ik onderzocht worden?
  Indien hier overheen gekeken wordt,wat kunnen we in de toekomst dan verwachten?

 2. 1 dier redden lijkt niet belangrijk maar voor dat dier is die redding wel belangrijk.
  Als we zo gaan denken dat 1 dier niet belangrijk genoeg is maken we nooit het verschil.
  Je zal ‘m maar zijn zinkend naar de bodem.
  Arm arm beestje……. 😢

 3. Wim Betts zegt:

  Na onderzoek is de conclusie dat er geen bewijzen te vinden zijn dat er een kat aan boord was???
  Wellington Maritime Police Unit: No evidence was found of any live animal on board during the quarantine search therefore it can not be confirmed if there has been a cat thrown overboard.

 4. zeker een katten hater

 5. Pook de Jong zegt:

  Wat een bullshit allemaal over zo iets. Jullie hebben geen flauw benul wat zoiets inhoud voor de gevolgen en wat precies de situatie kan zijn en hoe het verder verloopt. Niet iedeeen is zo braaf en lief als jullie zoals de buitenwereld zou moeten geloven, maar probeer eens de werkelijk onder ogen te zien. Lokale bemanning die voor een vakbond werken proberen alle manieren te zoeken om aandacht te krijgen of gelijk te krijgen vanwege een katje die de verkeerde pad heeft gekozen. Kijk eens verder om je heen wat er over de rest van de wereld rond zwerft en ellende veroorzaakt qua dieren. Als jullie echt het dierenwelzijn en het leven willen verbeteren kijk dan even verder dan je neus lang is en hoe het is in de armere gestelde landen waar zwerfdieren veelbmeer behoefte hebben aan aandacht in plaats van talloze aantal gevonden dood langs de weg. Kom een keer buiten dat kleine Nederlandje en leer de echte wereld kennen

 6. Ontslag .

  hoe kan een bedrijf als boskalis geasocieerd worden met dieren mishandelaars .

  ze zaten zeker in de ships bar ( dronke ) .

  ik stel voor : petitie maken voor het eisende ontslag van meneer Marco de bruin .

  • Ben van leeuwen zegt:

   Heb je niets beter te doen. Waarom niet iedereen de zak en allen de kat uit de boom kijken…

 7. Rene Wijninga zegt:

  Ik heb Boskalis gemaild met de vraag om stellingname en indien dit inderdaad is voorgevallen, wat de genomen maatregelen zijn.

  Als dit inderdaad is gebeurd dan lijkt mij het beste dat we massaal aangifte gaan doen bij de Nederlandse politie tegen Boskalis (die is tenslotte aansprakelijk) en dat we vervolgens zo veel mogelijk media aandacht vragen en vragen stellen op de jaarlijkse aandeelhouders vergadering.

  Al hebben we niets bereikt, dan kunnen we er in ieder geval voor zorgen dat Boskalis klanten kwijtraakt en nieuwe klanten niet meer met hen samen willen werken.

 8. Boehoehoe, als gevolg van deze reis zijn ook nog 35 kippen, twee varkens en een halve koe om het leven gekomen. Oh ja, en een kat natuurlijk . . . .

 9. hij was pas ontdaan nadat hij de woede van de bemanning over zich heen kreeg dus daar hecht ik geen waarde aan. hoop dat hij ontslagen wordt. Boskalis op hun fb pag 1 ster gegeven

 10. Kees van veen zegt:

  Maar goed dat ik niet aan boord was dan had ik die kapitein verzopen grote vent hoor zo,n klein beestje

 11. Wat een onzinnige verklaring trouwens “dat de kapitein in de veronderstelling was dat het bij aankomst in Nieuw Zeeland problemen zou opleveren. Hij of bemanningsleden hadden dit ook even kunnen overleggen met autoriteiten in Nieuw Zeeland zodat de gewenste, juiste en respectvolle procedure gevolgd had kunnen worden.

 12. Wat afschuwelijk en wat een misdaad om zo’n kat over boord te smijten.
  Een scheepskat is toch juist heel gezellig. ;)
  Ze hadden gewoon goed voor dat dier moeten zorgen en zorgen dat hij een fijn liefdevol huis zou krijgen.
  Het is inderdaad een goed idee om vaste regels op te stellen hoe zorgvuldig omgegaan moet worden met dieren die aan boord gekomen zijn zodat zij bij aankomst op de bestemming veilig van boord kunnen en opgevangen en verzorgd worden.

  • Dellaina Hascha zegt:

   Yes the families of the crew were in the process of raising funds for Quarantine and finding it a new home. Yet we were traumatised when this happened and the crew have lost respect for the captain.
   He should go back to Holland. Send us a caring humane captain with ethics.
   Family Fairway crew