Flavia werd de ‘droevigste olifant ter wereld’ genoemd omdat ze als driejarig kalf uit het wild is geroofd en de rest van haar leven in eenzaamheid doorbracht in de Spaanse dierentuin van Cordoba. Olifanten zijn sociale groepsdieren maar Flavia zag 43 jaar geen enkele soortgenoot. De laatste tijd nam haar gezondheid snel af en een week geleden besloot de dierentuin om Flavia in te laten slapen.

Flavia
Olifant Flavia is geëuthanaseerd na 43 jaren eenzaamheid in de dierentuin van Cordoba | Foto: screenshot video FOX TV/YouTube

Het is algemeen bekend dat olifanten in eenzame gevangenschap ernstig geestelijk lijden, maar in een persconferentie roemde gemeenteraadslid Amparo Pernichi van Cordoba de olifant vooral als een ‘icoon van de streek’; een 19e-eeuwse benadering van een dier tentoonstellen voor het publiek. Daarbij wordt op geen enkele wijze rekening gehouden met de natuurlijke behoeften van een wild dier, maar telt alleen het bezit van een olifant, die wordt tentoongesteld om er vooral veel geld mee te kunnen verdienen en aandacht te trekken.

Niet meer opstaan

Haar gezondheid was tanende, waardoor Flavia de afgelopen maand veel gewicht had verloren. Totdat ze zo verzwakt was en ze door haar benen zakte en niet meer kon opstaan. Haar lijden werd vervolgens beëindigd door middel van euthanasie.

https://www.facebook.com/zoocordoba/posts/2261213477274809

Geen troost

Flavia was een vrouwtjesolifant en heeft dus nooit de kans gekregen om als matriarch een kudde te leiden. Ze heeft nooit een kalf gekregen en omdat ze al op 3-jarige leeftijd uit de natuur is gehaald, weg van familie, heeft ze op jonge leeftijd een ernstig trauma opgelopen. En 43 lange jaren was er geen enkele soortgenoot om troost bij te vinden.

Diverse Spaanse dierenrechtenorganisaties hebben geprobeerd om haar uit de dierentuin van Cordoba te halen en haar naar een plek te brengen met soortgenoten, desnoods een andere dierentuin. Ook de Spaanse dierenpartij PACMA zette zich in voor Flavia, maar helaas zonder succes. Partijvoorzitter Silvia Barquero noemde de dood van Flavia als het ‘ergste einde denkbaar voor de droevigste olifant ter wereld’:

“We hopen dat geen enkel dier dit ooit meer zal meemaken.”

https://www.youtube.com/watch?v=xgR_IwT0Go8

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel