In België hoopt dierenrechtenorganisatie GAIA een verbod op pelsdierhouderijen net als in Nederland te bewerkstelligen. Zij bedachten hiervoor een unieke campagne, lees hieronder het officiële persbericht.

GAIA

“Ooow”, verschijnt er bij de grimas van Wouter Beke nadat er bij hem met een pincet een borsthaar uitgetrokken wordt. Misschien verkiest u Bart De Wever of een andere partijvoorzitter aan een epileerbehandeling te onderwerpen, of waarom niet de numero uno van de regering, premier Elio Di Rupo. Of nog: epileer de benen van Gwendolyn Rutten… Ziedaar de prikkelende online actie, die GAIA vandaag lanceert en waarmee de dierenrechtenorganisatie de burger uitnodigt tot een niet alledaagse methode om de politici aan te sporen het fokken van pelsdieren voor bont in België te verbieden. Een beetje pijn – afhankelijk van de pijndrempel van Bruno Tobback en co is niet te vergelijken met wat de 150.000 nertsen moeten lijden.

1 uitgetrokken haartje = 1 mail naar politici

Deelnemen aan de ontharingsactie kan op www.gaia.be. Laat u eens goed gaan: u vult uw naam en emailadres in, waarna u met de muis een virtueel pincet bestuurt waarmee u aan het werk gaat. Met elk haartje dat u uittrekt, stuurt u een mail naar de premier en de partijvoorzit(s)ters. Zo wil GAIA de politici aansporen om na Nederland met bekwame spoed de pelsdierhouderij voor bont ook in ons land te verbieden.

Sprekende affiches in stations

Sinds vanmorgen hangen ook 580 GAIA-affiches van 2 m2 een week lang in de 40 grootste stations van het land. Een nerts met gevilde nek (voor een bontkraag), een vos met gevilde nek en poten (voor bont verwerkt in kraag en mouwen) en een konijn met gevilde oren en schedel (voor een bontmuts) roepen onder het motto “Een beetje bont is al te veel” de pendelaars op om GAIA te helpen de pelsdierhouderij voor bont in België te verbieden.

Wetsvoorstellen pro verbod

Nu ook Nederland, met 160 nertsfokkerijen en een productie van 6 miljoen nertsvellen per jaar de derde wereldproducent na China en Denemarken, de bontfokkerij helemaal verbiedt vanaf 2024, wil GAIA dat ons land het goede voorbeeld van onze noorderburen volgt. Daartoe zijn al meerdere wetsvoorstellen ingediend of mee ondertekend. “Sp.a en Groen, die reeds wetsvoorstellen indiendenen, en N-VA zijn voor een verbod,” weet GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Open VLD heeft zijn standpunt nog niet bekend gemaakt, en CD&V wil geen verbod. Alle franstalige partijen zijn voor een verbod.”

Bekwame spoed

Michel Vandenbosch:

“We willen dat de reeds ingediende wetsvoorstellen met bekwame spoed besproken en goedgekeurd worden, anders dreigen Nederlandse bontfokkers naar ons land af te zakken, terwijl er zowel in Vlaanderen als Wallonië geen draagvlak is voor de pelsdierhouderij voor bont.”

86% van de Belgen is pro verbod, 86% in Vlaanderen en 88 % in Wallonië, zo blijkt uit een opiniepeiling van IPSOS uit 2012. Michel Vandenbosch: “De parlementairen kregen eerder al duizenden mails, die hen oproepen tot een verbod. We willen nu daden zien.”

Toenemend verzet

Het verzet tegen de inplanting van nieuwe nertsenkwekerijen neemt toe, zoals in het Limburgse Bocholt, waar liefst 700 bezwaren werden ingediend tegen de komst van een kwekerij met 42.000 nertsen en de gemeente negatief adviseerde.

150.000 nertsen per jaar

België telt 18 kwekerijen, negen keer minder dan in Nederland en allemaal actief in Vlaanderen. Ze kweken zo’n 150.000 nertsen per jaar voor bont, 44 keer minder dan Nederland, waar de pelsdierhouderij van af 2024 verboden wordt. Verenigd Koninkrijk (2003), Oostenrijk (2005), Bulgarije en Kroatië (vanaf 2017) beslisten eerder al tot een verbod.

Wij wensen GAIA heel veel succes bij deze campagne en hopen dat het verbod er zal komen! En voor al onze Belgische bezoekers, ga naar http://www.gaia.be/nl/bont-petitie en protesteer vooral mee.

©PiepVandaag.nl