Het pitbullverbod, dat vorige week van kracht werd in de Canadese stad Montreal, is voor onbepaalde tijd geschorst. Hoge rechter Louis Gouin gaf Montreal SPCA gelijk in de rechtszaak die de dierenbeschermingsorganisatie had aangespannen om de wet aan te vechten.

pitbullverbod
Staffordshire bulterriër | Foto: Pixabay

Tijdens de uitspraak zei Louis Gouin dat clausules van de wet er uitzagen alsof ze haastig waren geschreven en dat ze meer vragen opriepen dan dat ze hadden beantwoord. Hij suggereerde dat het stadsbestuur ‘terug zou gaan naar de tekentafel’.

Uitsterven
In de nieuwe wet staat dat pitbulls – en pitbull-achtige honden – die na september van dit jaar worden aangeschaft, de Canadese stad Montreal niet meer mogen binnentreden. Huidige eigenaren zijn verplicht om per januari 2017 hun hond te laten steriliseren, vaccineren, registreren en chippen. Verder moet de hond altijd een muilkorf dragen op straat en aan een riem van korter dan 1,20m lopen. Wanneer de eigenaar niet aan deze nieuwe regels voldoet zal de hond in beslag genomen en geëuthanaseerd worden. De nieuwe regeling heeft als doel pitbulls, die voor september zijn gekocht of geadopteerd, te laten uitsterven, waardoor ze geheel uit Montreal zullen verdwijnen.

Hondensoorten die de nieuwe wet als pitbull beschouwt, zijn:

  • Staffordshire bull terriers
  • American pitbull terriers
  • American Staffordshire terriers
  • Elke mix met deze rassen
  • Elke hond die eigenschappen van deze rassen bezitten

De Montreal SPCA stapte naar het hooggerechtshof van Quebec om de nieuwe wet aan te vechten. De dierenbeschermingsorganisatie wil dat een aantal artikelen uit de de nieuwe wet, waarin over ‘pitbull-achtige honden’ gesproken wordt, onwettig verklaard hebben.

Schorsing
Gouin was het ermee eens dat het urgent was om een onmiddellijke schorsing van de wet, die op 3 oktober is ingegaan, in te stellen. Gouin:

“Hoe prijzenswaardig de doelstellingen van de stad op het gebied van preventie om de veiligheid te bevorderen ook zijn, had de rechtbank we duidelijke indruk dat bepaalde artikelen van de wet in haast zijn geschreven, als een reactie op een recente ongelukkige gebeurtenis. Dit heeft de rechtbank er toe doen besluiten voor te stellen dat de stad terug gaat naar de tekentafel om een aantal van de clausules van de wet te herzien.”

De plannen voor een pitbullverbod werden door burgemeester Denis Coderre aangekondigd, 10 dagen nadat afgelopen juni een 55-jarige vrouw uit Pointe-aux-Trembles was aangevallen door de hond van haar buren. Het ras van deze hond is altijd nog onbekend.

Overwinning
Sophie Gaillard, advocaat van Montreal SPCA, verklaart dat de uitspraak een ‘grote overwinning is’, maar dat ‘het gevecht nog lang niet voorbij is’. Ze zegt dat het waarschijnlijk wel een paar maanden kan duren voordat er een hoorzitting wordt georganiseerd over het volledige juridische beroep van de SPCA om delen van de wet ingetrokken te krijgen. Gaillard:

“Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we dat gedrag niet gerelateerd is aan uiterlijke kenmerken. Wat honden tot hun agressieve gedrag leidt is niet hun ras, maar het is de manier waarop ze worden behandeld, of ze zijn gesteriliseerd of niet, hoe ze zei getraind.”

Voor de uitspraak verdedigde de burgemeester de wet en verklaarde:

“We moeten de mensen beschermen, niet alleen wanneer je met de hond loopt, [maar] wanneer je met de hond leeft. Je kunt me zoveel e-mail sturen als je wilt, ik ben hier om de bevolking te beschermen.”

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.