Schotland heeft aangekondigd het gebruik van wilde dieren in reizende circussen vanaf 1 mei 2017 te willen verbieden. Eerste minister Nicola Sturgeon kondigde in september al aan een verbod op wilde dieren in circussen te willen invoeren, nu heeft ook de staatssecretaris van milieu Rosanna Cunningham de plannen bevestigd.

Schotland
Geen wilde dieren in reizende circussen Schotland| Foto: Partridge Road/flickr

Het nieuwe wetsvoorstel zal:

  • Het gebruik (optreden en tentoonstellen) van wilde dieren in reizende circussen op ethische gronden verbieden, met als argument dat deze praktijk voor een groot deel van de Schotse maatschappij moreel verwerpelijk is.
  • Handhavingsbepalingen en sancties voor het niet naleven van het verbod invoeren.

Jan Creamer, directeur van dierenbeschermingsorganisatie Animal Defenders International:

“We zijn blij dat de Schotse regering een verbod zal doorzetten, om een einde te maken aan het lijden in circussen. Circussen zijn geen plaats voor wilde dieren en het publiek in Schotland, Engeland en Wales steunen het verbod op dergelijke activiteiten overweldigend. We hopen dat Westminster hetzelfde zal doen.”

De Schotse milieu-secretaris Roseanna Cunningham verklaart:

“Schotland is een land van dierenliefhebbers en we nemen de zorg voor onze huisdieren, dieren en landbouwhuisdieren serieus. We zullen het gebruik van wilde dieren in reizende circussen – wat heden ten dage algemeen wordt beschouwd als moreel onaanvaardbaar – verbieden en we zullen de sancties onder de bestaande wetgeving op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn volledig herzien. Ik denk dat dit pakket maatregelen de bescherming van het dierenwelzijn in Schotland de komende maanden en jaren zal verbeteren.”

Afkeer
Uit een door het Schotse parlement uitgevoerde openbare raadpleging twee jaar geleden bleek dat de inwoners van Schotland een enorme afkeer hebben van dieren in circussen en 98 procent van hen steunde het verbod.

Zo ver geldt in 32 landen over de gehele wereld een verbod op wilde dieren in circussen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.