In Australië beweren mensen dat ze een Tasmaanse tijger hebben waargenomen. Het gekke is: het dier is sinds 1936 uitgestorven. De laatst bekende Tasmaanse tijger overleed in 1936 in de Hobart dierentuin.

tasmaanse tijger
Foto: Wikimedia Commons

Geen wolf en geen tijger
De Tasmaanse tijger, ook wel bekend als buidelwolf of Tasmaanse buidelwolf, is geen tijger, maar een roofbuideldier. De buidelwolf was een van de grotere vleesetende buideldieren in Australië voordat de kolonisten arriveerden. De kop van de buidelwolf lijkt op die van een hondachtige, waaraan het dier zijn naam te danken heeft. De buidelwolf is echter geen afstammeling van de wolf en is er ook niet nauw mee verwant. De naam Tasmaanse tijger verwijst naar de strepen op de rug van het dier. Deze strepen dienen als camouflage in de bossen.

https://youtu.be/wwlJV6lUyxY

Uitgemoord door mensen
Rond 1800 loofde de Australische overheid een beloning uit voor het schieten van de dieren, omdat gedacht werd dat ze veel schapen doodden. Dat bleek enorm te worden overschat. Mensen bleven ze echter jagen in het wild, een van de redenen dat het dier uitgestorven raakte.

In 1986 is de Tasmaanse tijger officieel internationaal uitgestorven. Sindsdien zijn er echter enkele waarnemingen geweest van het buidelroofdier. Deze zijn niet officieel bevestigd.

Cameravallen
De meeste recente waarnemingen van de buidelwolf waren allemaal ’s nachts. Onderzoekers gaan cameravallen in het gebied plaatsen, om te zien of de dieren inderdaad toch niet zijn uitgestorven.

Bron: KY3 ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor