Spectaculaire beelden van een reusachtige lederschildpad zijn opgedoken op internet. Op de beelden is te zien hoe de immens grote schildpad, mogelijk een van de grootste ter wereld, over het strand loopt, terug het water in.

reusachtige lederschildpad
Foto: Youtube video still

De video is op een onbekende locatie opgenomen. Te zien is hoe verbaasde mensen foto’s maken van het reusachtige dier, terwijl hij richting het water sjokt. Af en toe pauzeert hij, voordat hij weer verder gaat en uiteindelijk in het water verdwijnt.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Grootste schildpad ter wereld
De lederschildpad is de grootste schildpaddensoort ter wereld en kan tot wel 700 kilo wegen en een schild van 2,4 meter krijgen. De schildpadden komen vooral voor in de Atlantische en Pacifische Oceanen rond de evenaar. Velen van hem worden aan de kust van Midden-Amerika waargenomen. De vrouwtjesschildpad kruipt tijdens de nestperiode uit het water om in het zand en nest te graven en daar haar eieren, ter grootte van een golfbal, te leggen.

De lederschildpad onderscheidt zich van alle andere zeeschildpadden door de afwijkende levenswijze: het is het enige reptiel dat vrijwel volledig leeft van kwallen, een dier dat zeer arm is aan voedingsstoffen. Bij lederschildpadden ontbreken de voor schildpadden kenmerkende hoornschilden op het rugschild en daarnaast is de rugzijde duidelijk meervoudig gekield. Deze schildpaddensoort is het enige reptiel dat min of meer endotherm is, wat wil zeggen dat de lichaamswarmte zelf wordt aangemaakt en vastgehouden. Alle andere schildpadden zijn poikilotherm of koudbloedig.

Bedreigd
De lederschildpad wordt met uitsterven bedreigd en in veel landen is het een beschermde diersoort. Naast de vernietiging van de legstranden voor onder andere toeristische doeleinden, wordt de schildpad het slachtoffer van olielozingen en andere vervuiling en van verschillende soorten visserij, waarbij de schildpadden als bijvangst om het leven komen.

Bron: DailyStar ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor