Er zijn twee Javaanse neushoorns geboren in het Ujung Kulon National Park (UKNP) in Indonesië. De geboorte van Luther en Helen betekent dat de populatie van de zeer bedreigde Javaanse neushoorn groeit. Een soort die op uitsterven staat, want naar schatting leven er minder dan honderd Javaanse neushoorns in het wild.

Javaanse neushoorns
Javaanse neushoorn neemt modderbad (2020) | Foto: screenshot video IntlRhinoFoundation/YouTube

Het Ministerie van Milieu en Bosbouw (KLHK) in Indonesië maakte het goede nieuws bekend. Het ene kalf is een mannetje en heeft de naam Luther heeft gekregen, het andere kalf is een vrouwtje dat Helen is genoemd. De soort (Rhinoceros sondaicus) kwam ooit in heel Zuidoost-Azië voor, tegenwoordig is er slechts één populatie bekend: in Ujung Kulon National Park op West-Java.

De kalveren werden gezien door het team van het park, die de dieren van maart tot augustus volgden met behulp van 93 videocameravallen. In augustus heeft het Ministerie van Milieu en Bosbouw een populatie geteld van 74 Javaanse neushoorns, waarvan 40 mannetjes en 34 vrouwtjes. De groep bestaat uit 59 volwassen en 15 jonge dieren. In 2017 waren er in totaal 67 en 60 in 2009, toen onderstaande beelden werden gemaakt.
.


.
Hoop voor de bedreigde neushoorns

Sinds vorig jaar zijn er vijf andere Javaanse neushoorns geboren in de habitat van de Javaanse neushoorn in het nationale park volgens Wiratno, directeur-generaal van het behoud van natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen bij het Ministerie van Milieu en Bosbouw. In een verklaring zegt hij:

“De geboorte van de Javaanse neushoorns in het Ujung Kulon National Park bevestigt dat de Javaanse neushoornpopulatie nog steeds op een natuurlijke wijze groeit, wat hoopvol is voor het voortbestaan van bedreigde Javaanse neushoorns.”

De directeur-generaal zegt ook dat ze door blijven gaan met de veldbewaking. De monitoring en bescherming van de dieren zal worden voortgezet tot het einde van dit jaar. Wiranto:

“Van de ene geboorte tot de andere blijft de Javaanse neushoorn verbinding maken. Dit versterkt ons optimisme en enthousiasme, vooral in de zeer moeilijke situatie tijdens de huidige pandemie.”

.
Javaanse neushoorns vatbaar voor ziekten en natuurrampen

Het afgelegen Ujung Kulon National Park is de enige plek waar er nog Javaanse neushoorns leven. Vroeger leefde deze neushoornsoort verspreid van Noordoost-India tot Zuidoost-Azië. Nu worden zij ernstig bedreigd in hun voortbestaan. Omdat de dieren alleen maar op een locatie leven, zijn ze bijzonder vatbaar voor ziekten en natuurrampen.

Zo werkt de International Rhino Foundation (IRF) samen met hun lokale partner Rhino Foundation of Indonesia (Yayasan Badak Indonesia of YABI) en de medewerkers van het UKNP. Zij hebben teams samengesteld die intensief patrouilleren in het nationale park. Het doel hiervan is om het uitsterven van Javaanse neushoorns en andere bedreigde diersoorten te voorkomen en hen te beschermen door proactieve preventie van stroperij en vernietiging van habitats.

Javaanse neushoorns
Javaanse neushoorn neemt modderbad (2009) | Foto: screenshot video IntlRhinoFoundation/YouTube

Naast de bescherming van de dieren, hebben het Nationaal Park en YABI het 5.000 hectare grote Javan Rhino Study and Conservation Area (JRSCA) ontwikkeld in het Gunung Honje gebied, ten oosten van het UKNP. Als de populatie groeit zou dit kunnen zorgen voor een groter leefgebied. Dit gebied zal uiteindelijk als ‘halteplaats‘ dienen van waaruit translocaties naar een tweede locatie kunnen plaatsvinden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jane Sauer