De tropische landsnoerworm bedreigt mogelijk de Nederlandse bodemkwaliteit. Na de komst van de tropische landplatworm, is dit opnieuw slecht nieuws voor de regenworm. Die staat immers hoog op het menu van de nieuwkomers. 

Tropische snoerworm bedreigt Nederlandse bodem
Tropische landsnoerworm bedreigt mogelijk de Nederlandse bodem | Foto: screenshot video Landsnoerworm Leptonemertes chalicophora/Youtube

Tot een jaar of drie geleden hadden we niet zo veel belangstelling voor wormen op het land. Snoerwormen kwamen wel voor in Nederland, maar alleen in de zee of in zoetwater. Platwormen bestonden wel al op het land, maar daar ging het maar om twee soorten. Alle overige landwormen leefden in tropische gebieden in Australië en Zuid-Amerika.

Tropische landsnoerworm

Echter, in de afgelopen decennia hebben drie van die tropische soorten zich via de handel in potplanten verspreid naar andere gebieden, en lijken nu Europa en ook Nederland te hebben bereikt. Nadat er al tropische landplatwormen in Nederland waren gevonden, werden in de afgelopen twee jaar twee landsnoerwormen aangetroffen. In 2023 ging het om de melkwitte landnemertijn Leptonemertes chalicophora. De wormen werden gevonden in kassen in Amersfoort en Amsterdam.

Nauwelijks natuurlijke vijanden

Landsnoerwormen lijken wel wat op landplatwormen. Beide groepen zijn vleeseters, ze hebben een glad lichaam en bewegen zich over hun eigen slijmspoor voort. Je kunt ze op dezelfde plekken vinden: op vochtige plekken in kassen of tuinen. Een belangrijk kenmerk van landsnoerwormen is de slurf die ze aan de voorzijde van het lichaam kunnen uitschieten om zodoende prooien te vangen of zichzelf snel voort te trekken. Landwormen zijn niet lekker, en kennen dan ook nauwelijks natuurlijke vijanden.

regenworm
Regenwormen zijn geliefd bij de landsnoerworm | Foto: publiek domein

Regenwormen worden bedreigd

Het grootste probleem van deze tropische landsnoerwormen is dat ze dol zijn op regenwormen, en daar veel van eten. En dat is geen goed nieuws voor de bodemkwaliteit. Regenwormen zijn namelijk echte afvalverwerkers. Ze eten dode plantenresten op en scheiden die uit als voedingsstoffen voor planten. Een grote hoeveelheid landsnoerwormen vormt daarom een bedreiging voor de bodemvruchtbaarheid.

Wat kunt u doen?

Omdat er maar weinig onderzoek wordt gedaan naar dit soort lastige dieren, is het mogelijk dat tropische landsnoerwormen al veel wijder verbreid zijn dan bekend. Het EIS Kenniscentrum vraagt dan ook aan iedereen die een landsnoerworm vindt, om een foto te maken en die in te voeren bij Waarneming.nl. Het is nuttig om ook enkele wormen te verzamelen, zodat deze door een specialist gedetermineerd kunnen worden. Je kunt landsnoerwormen enkele dagen in leven houden in een afgesloten bakje met wat vochtige bladeren en/of tissue. Neem contact op met eis@naturalis.nl om een afspraak te maken.

Bronnen:

Film Onder het Maaiveld zet schimmels en regenworm in hoofdrol

©AnimalsToday.nl Laura Lancée