Kalfjes uit de melkveehouderij worden vrijwel direct na hun geboorte weggehaald bij hun moeder en alleen opgesloten in een hok of kooi. De kalfjes hebben amper ruimte om te bewegen en kunnen niet spelen, wat noodzakelijk is voor hun welzijn. Vaak hebben ze nauwelijks of geen contact met andere kalfjes. CIWF filmde het lot van deze kalfjes in de Europese vee-industrie.

kalfjes in de Europese vee-industrie
De trieste realiteit van kalfjes in de Europese vee-industrie | Foto: screenshot video CIWF/YouTube

Zo gaat het in Nederland, zo gaat het ook in Polen. Compassion In World Farming (CIWF) filmde undercover op verschillende melkveebedrijven in Polen en registreerde de trieste realiteit van kalfjes in de Europese vee-industrie. Bekijk de beelden hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode





Gangbare praktijk

CIWF schrijft over de beelden:

“We zagen verschillende kalfjes die honger en dorst hadden en in slechte gezondheid verkeerden. De piepjonge dieren zijn zeer vatbaar voor ziektes. Ook kwamen we illegale praktijken tegen: kalfjes die waren opgesloten in kooien waar ze andere kalfjes niet konden zien of aanraken. Tevens troffen we twee en drie maanden oude kalfjes aan die in hun eentje opgesloten waren; volgens de wet moeten kalveren vanaf 8 weken in groepen gehouden worden.”

Het apart opsluiten van piepjonge kalveren is een gangbare praktijk in Europa. Zo’n 12 miljoen kalfjes ondergaan jaarlijks dit lot.

Europese vee-industrie
Kalfjes in Polen | Foto: screenshot video CIWF/YouTube

Ook in Nederland

Ook in Nederland is het gangbaar om kalfjes, met name stiertjes, afkomstig uit de melkveehouderij gedurende de eerste weken van hun leven op te sluiten in individuele hokken en kooien. De meeste vertrekken als ze twee weken oud zijn naar een kalverhouderij waar ze in 6-8 maanden vetgemest worden om geslacht te worden voor hun vlees. Ze leven daar in groepen, maar staan op houten of betonnen roostervloeren zonder stro.

Liggen op de harde vloeren leidt vaak tot gewrichtsproblemen. Ook glijden de dieren makkelijk uit op de vieze, gladde vloeren. Spelen is dus praktisch onmogelijk. In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen vleeskalveren vetgemest en geslacht. Ongeveer de helft van de dieren is afkomstig uit het buitenland en is op jonge leeftijd op transport gegaan.

Europese vee-industrie
Foto: screenshot video CIWF/YouTube

Stop de kooien

Met het Europees burgerinitiatief Stop de kooien wordt Europa opgeroepen alle kooien in de veehouderij te verbieden. Dat geldt ook voor de individuele kooien voor kalfjes. Inmiddels hebben zijn er door 150 organisaties in Europa, waaronder CIWF, al ruim 1 miljoen handtekeningen verzameld. Het doel is om ruim 1,25 miljoen handtekeningen te verzamelen en een zo groot mogelijke impact te hebben in Brussel.

Bron: