Ongeveer 2100 varkens in Maarheze (NB) zijn op een vreselijke manier om het leven gekomen, nadat in de stal een stroomstoring optrad en de luchtwassers uitvielen. Door de opbouw van gassen uit ontlasting en urine in combinatie met de hitte en gebrek aan schone lucht zijn de dieren op gruwelijke wijze gestikt. Het was het vierde geval deze week van dode staldieren door de hitte.

Maarheze
2100 varkens gestikt na stroomstoring in stal Maarheze | Foto: publiek domein

Varkenshouder Peter van der Linden zegt er helemaal kapot van te zijn, aangezien hij de dieren deels dood en nog stervend aantrof, na een melding over de storing op zijn telefoon. Toen hij daarop naar de stal ging was de binnentemperatuur al opgelopen tot boven de 40 graden, zo vertelt Van der Linden in het AD. Het had toen al geen zin meer om de dieren naar buiten te jagen, aldus de varkenshouder uit Maarheze.

In het Limburgse Neer overleden gisteren 4000 kuikens door de warmte omdat de ventilatie in de stal niet goed werkte. In Swifterbant (Flevoland) gebeurde hetzelfde met 100 kippen. Na een storing overleden woensdag in Middelharnis (ZH) ook nog eens honderden varkens door de hitte.

Varkens kunnen slecht tegen de warmte dus hun leiden na de stroomuitval is ondragelijk geweest. De oorzaak van de storing is nog niet bekend, als die tenminste gevonden wordt. De NVWA heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen, althans, ze gaan op bezoek:

“We zijn ingelicht over het grote aantal sterfgevallen en hebben daarop besloten om een onderzoek in te stellen naar de oorzaak. We zullen in elk geval een bedrijfsbezoek verrichten.”

Oorzaak onbekend

Over de oorzaak kan alleen maar gespeculeerd worden, al zal een bedrijfsbezoek van de NVWA niet heel diepgravend zijn. Het gebeurt bijvoorbeeld wel eens dat er werkzaamheden rond elektrische installaties verricht worden, terwijl dat door een vakman moet gebeuren. Wanneer dit leidt tot stroomuitval door kortsluiting, dan zal een bedrijfsbezoek alleen niet veel aantonen. Bovendien is men niet verplicht om de oorzaak bekend te maken.

Achterstallig onderhoud kan ook leiden tot storingen en de hitte van dit moment is natuurlijk een kandidaat in het rijtje van mogelijke oorzaken.

  • Lees ook:

Wat veroorzaakt stalbranden?


De slachtoffers van Maarheze

Vanzelfsprekend is er grote emotionele schade voor de boer en zijn familie en is hij ook financieel geraakt, al is daar een verzekering voor waarmee op dit moment overlegd wordt, aldus Van der Linden. De grootste schade is echter geleden door 2100 varkens, die tijdens hun toch al ellendige leven in hitte en ademnood een vreselijke dood zijn gestorven. Zij zijn de werkelijke slachtoffers van de vee-industrie.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel