Meer dan 90 procent van de warmte die wordt veroorzaakt door de toevoeging van broeikasgassen aan de atmosfeer wordt opgenomen door onze oceanen. De opwarmingssnelheid in de bovenste twee km is dan ook verdubbeld ten opzichte van de niveaus in de jaren zestig van de vorige eeuw. Dit leidt tot steeds extremer wordende weersomstandigheden. Bovendien heeft het verstrekkende gevolgen voor het leven in zee, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

warmte
Toenemende warmte oceaan leidt tot extreem weer | Foto (illustratief): publiek domein

Volgens het artikel, recentelijk gepubliceerd in het tijdschrift Nature Reviews: Earth and Environment, zorgt de extra warmte voor onder andere een versnelde stijging van de zeespiegel. Daarnaast voegt het energie toe aan cyclonen, en veroorzaakt het intensere hittegolven. Bovendien worden mariene habitats, waaronder koraalriffen, bedreigd en door de opwarming zijn de oceanen slechter in staat koolstof uit de atmosfeer te halen.

Volgens een van de auteurs zijn de verwoestende overstromingen in Oost-Australië begin dit jaar waarschijnlijk verergerd door de opwarming van de oceanen. De risico’s zullen blijven toenemen naarmate de oceaan meer warmte opneemt, aldus het rapport. “De opwarming van de oceanen veroorzaakt nu al overstromingen, smeltend ijs en een stijgende zeespiegel, en beschadigt koraalriffen en ecosystemen”, aldus prof. Matt England, co-auteur en oceanograaf aan de Universiteit van New South Wales.

“Zonder emissiereducties zal dit alleen maar veel erger worden.”

Zelfs volgens de meest ambitieuze scenario’s voor broeikasgasemissies zal de opwarming van de oceanen tegen het einde van de eeuw minstens verdubbelen ten opzichte van het huidige niveau.

Grootschalig onderzoek

Vijftien wetenschappers uit Australië, Nieuw-Zeeland, China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten voerden het onderzoek uit. Hierbij werden veranderingen in de temperatuur van de oceanen gemeten op verschillende diepten.

Alle oceanen werden heter. Maar de opwarming was het grootst in de Zuidelijke Oceaan en de Atlantische Oceaan. Vanaf de jaren negentig werd ook opwarming vastgesteld op dieptes van meer dan twee kilometer.

Oceaanwarmte goede indicator

Dr. Kevin Trenberth, co-auteur en vooraanstaand wetenschapper aan het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research, zei:

“De beste indicator van de opwarming van de planeet is de warmte van de oceaan. De oceaan is het ‘geheugen’ van al deze wereldwijde opwarming […] Deze opwarming van de oceaan is meedogenloos, met enorme gevolgen voor de zeespiegelstijging. Het effect op weersystemen is dat ze groter en intenser worden en langer aanhouden.”

Volgens de onderzoeker houdt de hoeveelheid regen die de afgelopen weken in delen van Victoria (een staat in zuidelijk Australië) is gevallen, verband met de extra warmte in de Koraalzee en de Tasmanzee.

“De plek waar de regen valt, wordt bepaald door de La Niña, maar de hoeveelheid en de intensiteit ervan worden mede bepaald door de opwarming van de aarde,” zei hij.

Bron:

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee