Na zestig jaar uitgestorven te zijn in Bulgarije, is er hoop op een toekomst voor de zwarte gier. Sinds 2018 zijn er zeventig gieren in het wild vrijgelaten.

gieren
70 gieren vrijgelaten in Bulgarije voor nieuwe wilde populatie | Foto: Pixabay

Op 3 september werden de laatste twee vrouwelijke monniksgieren vrijgelaten in het Vrachanski Natuurpark. De vrijlating is het hoogtepunt van het 7-jarige LIFE-project dat als doel heeft de zwarte gier terug te brengen in het Bulgaarse landschap. Sinds 2018 zijn er ongeveer zeventig jonge zwarte gieren vrijgelaten in verschillende regio’s van het Balkangebergte. De dieren worden met GPS gevolgd, om in de gaten te houden hoe het met ze gaat en met wat voor gevaren ze mogelijk te maken krijgen. Deze gieren komen oorspronkelijk uit Spanje en zaten eerst een paar maanden in een opvang om te acclimatiseren aan Bulgarije. Zo konden ze beter voorbereid worden op hun nieuwe omgeving, wat ook hun kansen op overleving vergroot.

“Na alle herintroducties van de afgelopen jaren was het vrijlaten van deze laatste twee vrouwelijke gieren toch iets bijzonders”, zegt bioloog Hristo Peshev van de Bulgaarse partnerorganisatie Fund for Wild Flora and Fauna.

Paren

“Het zal spannend zijn om te zien hoe deze gieren acclimatiseren in hun nieuwe omgeving. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit succesvol zal verlopen, net als de meeste andere gieren die in het wild werden uitgezet”, vertelt Peshev aan de non-profitorganisatie Euronatur. Ondanks geïsoleerde tegenslagen is het herintroductieproject “zeer succesvol”. Eerder dan experts hadden verwacht, zijn er afgelopen jaar al verschillende paren met jongen geweest. De biologen vermoeden dat zo’n twintig vogels zijn gesetteld en dat er drie tot vijf paren zijn. Bulgarije is nu het vijfde land in de EU waar de dieren zich voortplanten, naast Spanje, Frankrijk, Portugal en Griekenland.

Samenwerken

Monniksgieren behoren met hun één meter lengte tot Europa’s grootste roofvogels. En ze zijn ook een van de zeldzaamste. Er leven in Europa nu zo’n duizend paren in het wild. Bovendien bevinden de meeste daarvan zich in Spanje. Om zoveel mogelijk succes in Bulgarije te bereiken, blijft EuroNatur met lokale partners maatregelen nemen om de dieren op de lange termijn te beschermen. Ten slotte zijn ze van plan voerstations in te zetten, en willen ze een goede samenwerking met boeren in de regio.

Bron:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma