Minister Adema van LNV neemt in de strijd tegen vogelgriep het welzijnsperspectief van dieren onvoldoende mee. Dit meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vandaag in een brandbrief. Er ontbreken maatregelen om hun welzijn op korte termijn te verbeteren.

Minister Adema vergeet dieren in aanpak vogelgriep
‘Ruiming’ van door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf Sint-Oedenrode (2021) | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Sinds vandaag zijn er precies één jaar lang maatregelen van kracht om de vogelgriepuitbraak in te dammen. Alle kippen, ook vrije-uitloop- en biologsiche kippen, zitten binnen zonder dat er iets extra’s voor hen is geregeld, waardoor hun leven al die tijd ondermaats is, aldus Collin Molenaar van Wakker Dier. De organisatie roept minister Adema op om hier verandering in te brengen:

“Een jaar ophokplicht betekent een jaar lang meer ernstige dierenwelzijnsproblemen. In de stal hebben de dieren minder bewegingsruimte en minder afleiding, wat leidt tot welzijnsproblemen zoals pikkerij. De dieren pikken elkaar tot bloedens toe, en soms zelfs tot de dood erop volgt.”

Ophokverlichting

Volgens Wakker Dier draaien juist de boeren met een diervriendelijker houderijsysteem en hun kippen op voor een probleem, dat wordt veroorzaakt door de industrie. Molenaar:

“Bij ophokverplichting zou er ook een ophokverlichting moeten zijn. Boeren die hun dieren verplicht binnen moeten houden, verdienen financiële steun bij het verlichten [verminderen – red.] van het bijbehorende dierenleed. Bijvoorbeeld met extra afleidingsmateriaal en ruimte in de stal.”

.

Minister Adema vergeet dieren in aanpak vogelgriep
Hermetisch van de buitenwereld afgesloten stallen met kippen | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Minder dieren

De langdurige vogelgriepuitbraken maken ook duidelijk dat de huidige omvang van de pluimveesector onhoudbaar is. Wetenschappers geven aan dat voor een structurele oplossing een verkleining van de pluimveestapel nodig is. Minder stallen dus, waarin bovendien minder kippen leven. Deze maatregel ontbreekt vooralsnog in de preventieplannen van de minister, die inzet op vaccineren en een bioveiligheidsplan. Molenaar:

“Bioveiligheid is een eufemisme voor het opsluiten van dieren in potdichte stallen met een ontsmettingsbadje bij de ingang. Het doel zou moeten zijn dat de kippen zo snel mogelijk weer naar buiten kunnen.”

.

Minister Adema vergeet dieren in aanpak vogelgriep
Vrije uitloopkippen bestaan al een jaar niet meer | Foto: publiek domein

Brandbrief voor Adema

In een brandbrief (pdf) vraagt Wakker Dier de minister om dierenwelzijn zwaar te laten wegen in zijn intensiveringsplan preventie vogelgriep. Minister Adema stelde op 11 oktober dat de huidige situatie ‘onhoudbaar’ is. De landbouwminister schreef in een brief aan de Tweede Kamer vaccinaties tegen vogelgriep te willen versnellen en een bioveiligheidsplan voor pluimveehouders verplicht te stellen.

Bron:

Vogelgriep, ziekte in een verziekte industrie

©AnimalsToday.nl