In Geesteren in de provincie Overijssel komt toch een megastal, dat heeft het Tubbergse college eergisteren besloten. Belangengroep Stop Megastallen Geesteren heeft aangekondigd juridische stappen te ondernemen.

Geesteren
Geesteren | Foto via borden.plaatsengids.nl

Volgens de wethouder was de aanvraag in 2010 al in een zo vergevorderd stadium dat afwijzen onredelijk zou zijn. De aanvrager zou veel kosten hebben gemaakt en het college is bij afwijzing van de plannen bang om een flinke schadeclaim aan de broek te krijgen.

Een  woordvoerder van Stop Megastallen Geesteren reageerde verbouwereerd:

“Nadat we twee jaar geleden met succes hadden gestreden tegen nog meer intensieve veehouderijen in ons gebied hadden we hier niet meer op gerekend.”

De belangengroep wil binnenkort een informatieavond beleggen voor de circa honderd buurtbewoners. Ook wil de groep de drie Tubbergse fractievoorzitters benaderen voor een gesprek.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 300 veehouderijen nu al groter zijn dan de bovengrens die demissionair staatssecretaris Bleker aan megastallen wil stellen (Bron).

Onderzoek heeft eerder uitgewezen dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking de ondergrens qua dieren in een megastal al veel te hoog vindt.

Dat bedrijven steeds groter worden blijkt ook uit het feit dat de 100 grootste varkensbedrijven in het jaar 2000 gemiddeld 9443 dieren op stal hadden staan, terwijl dat er nu wel 17.661 zijn.

Bron: De Twentsche Courant  Tubantia ©PiepVandaag.nl