De tijgerpopulatie in India daalt met een razende snelheid. In de afgelopen 22 weken alleen al, zijn 48 tijgers gedood. Het grootst aantal tijgers dat werd gedood, was in Corbett National Park in Uttarakhand en in Tadoba Tiger Reserve in Maharashtra.  

bengaalse tijger
Foto: Wikimedia Commons

De National Tiger Conservation Authority (NTCA) heeft bevestigd dat 19 van deze sterfgevallen duidelijk zijn veroorzaakt door stropers, maar het is zeer waarschijnlijk dat dat aantal nog veel hoger ligt. Het aantal dode tijgers in 2011 was 56 en in 2010 52.

Door de sterkte stijging in stroopgevallen in India, zijn tijgerreservaten bang om sterfgevallen te melden, zo vertelt Dhr. SP Yadav, hoofdinspecteur van de NTCA. “Om er zeker van te zijn dat alle sterfgevallen worden gemeld, staan we eroop dat er iemand van NTCA aanwezig is voor de post-mortem van een tijger.”

OP 15 mei verklaarde Minister van Milieuzaken Jayanti Natarajan dat India 32 tijgers in 5 maanden tijd is verloren. De afgelopen drie weken zijn er nog eens 16 tijgers afgemaakt. Dhr. Yadav van de NTCA geeft toe dat een van de zwakke punten van de organisatie is “intelligence gathering”, een orgaan dat onderzoek doet naar de stropers en ze vervolgt. “Een vertraging in reactie, maakt dat de stroper ons altijd een stap voor is,” zegt hij.

Karnataka zal de eerste zijn die een anti-stropersplan in de praktijk brengt. De NTCA heeft een gedetailleerd beveiligingsplan voor de tijgerreservaten gelanceerd en warmtegevoelige camera’s zijn al geïnstalleerd in Corbett National Park.

De situatie raakt uit de hand, door een toenemende vraag aan tijgerproducten in Azië. 

 Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor