Hongerlijdende hond
Foto: iStock Photo

Onlangs werd bekend dat de Oekraïne massaal zwerfhonden afmaakt in de voorbereiding op het EK Voetbal 2012. Na de protesten die hierover ontstonden – van dierenwelzijnsorganisaties, sponsors en voetballers – werden de massamoorden officieel verboden. Nu heeft de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters een akkoord bereikt met de stad Lviv over een grootschalig sterilisatie- en vaccinatieproject voor de dieren.

In de Oekraïne leven tienduizenden, zo niet honderdduizenden honden op straat. Tot verkort werden de dieren gevangen en vervolgens vergiftigd, of levend verbrand in mobiele ovens. Afgezien van het ethische aspect, kon deze ‘oplossing’ niet voorkomen dat de overgebleven dieren zich bleven vermeerderen en de populatie dus nauwelijks afnam.

Vier Voeters richt zich met haar Stray Animal Care projecten op grootschalige castratie en sterilisatie. Het is de enige effectieve en bovendien humane methode gebleken om de populatie zwerfdieren duurzaam te doen afnemen. Daarnaast worden honden ook gevaccineerd, medisch verzorgd en voorzien van een oormerk weer vrijgelaten op de plek waar ze gevonden zijn.

Het verdrag met de stad Lviv, waar een groot deel van de voetbalwedstrijden zal plaatsvinden, geeft Vier Voeters de mogelijkheid om zwerfdieren in deze stad te redden en te verzorgen, en om lokale dierenartsen te trainen om dit werk over te nemen. ‘Dit is een grote stap vooruit voor het welzijn van dieren in de Oekraïne, ‘ zegt Helmut Dungler, directeur van Vier Voeters Internationaal. ‘Nu is het zaak dat we zoveel mogelijk andere steden overtuigen van het nut van dit project.’

Bron: Stichting Vier Voeters


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.