Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming Nederland (CIWF) vertoont vandaag, tijdens de Internationale actiedag tegen verre veetransporten, op een levensgroot scherm op de Dam in Amsterdam beelden van dierenleed tijdens verre veetransporten. De organisatie roept voorbijgangers op de petitie gericht aan Landbouwminister Schouten te ondertekenen voor een stop op het transporteren van Nederlands vee naar verre landen buiten de EU.

veetransporten
Teken de petitie gericht aan Landbouwminister Schouten | Foto: CIWF

De actie vindt plaats in het kader van de derde Internationale actiedag tegen verre veetransporten. Van Australië tot Zuid-Afrika en van India tot aan Canada, in 33 landen over de hele wereld vragen dierenbeschermers deze dag aandacht voor het dierenleed middels demonstraties, presentaties en sociale media-acties. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“De verschrikkingen die duizenden dieren elke dag doormaken tijdens verre veetransporten zijn een van de meest extreme vormen van dierenleed. Ook Nederlandse dieren zijn de dupe. Het is onacceptabel dat deze gruwelijke handel nog steeds toegestaan is.”

 

Webcam
De Internationale actiedag tegen verre veetransporten op de Dam is (in de verte) waar te nemen via een livecam op YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=6Pc-59pPXpY


14 juni: jubileum van een ramp
Het is de derde maal dat CIWF het initiatief neemt voor de Internationale actiedag. Dit jaar is gekozen om het op 14 juni te organiseren ter nagedachtenis aan de 13.000 schapen die in 2015 een vreselijke dood stierven aan boord van transportschip Trust1. Het schip vertrok op 21 mei uit Roemenië, maar kon door fouten niet aanmeren in het land van bestemming en bleef ruim 3 weken op zee. Uiteindelijk meerde het aan in Somalië op 14 juni. Alle dieren waren toen gestorven van uitdroging, honger en uitputting. Helaas is dit verhaal slechts een van de vele voorbeelden van misstanden tijdens verre veetransporten.

Internationale actiedag tegen verre veetransporten
13.000 schapen vonden de dood | Foto: Four Paws

Ook Nederlandse dieren zijn de dupe
Jaarlijks gaan bijna 4 miljoen Europese dieren op transport naar landen buiten de EU. Ook Nederland exporteerde in de afgelopen 5 jaar ruim 55.000 runderen naar onder andere Jordanië, Rusland en Marokko.1 Veel voorkomende dierenwelzijnsproblemen zijn onder andere gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van zieke, zwakke of zwangere dieren en afwezigheid van medische zorg. Eerder dit jaar presenteerde CIWF een schokkend onderzoek naar de

misstanden bij transporten van Europese dieren aan de Turkse grens.2 De beelden toonden onder andere uitgeputte, uitgedroogde en gewonde dieren in smerige wagens. Vele dieren stonden dagenlang te wachten in overvolle wagens bij extreme temperaturen. Ook Nederlandse dieren werden in de hitte in veewagens aangetroffen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode





Internationale campagne tegen verre veetransporten
CIWF voert al jaren campagne tegen verre veetransporten. Dit heeft onder andere geleid tot het stopzetten van EU-subsidies voor de export van runderen naar het Midden-Oosten en tot verbeteringen in de Europese regels voor veetransporten. De organisatie pleit voor een maximumduur van 8 uur voor alle veetransporten en een verbod op veetransporten naar landen buiten de EU, waar het welzijn van dieren tijdens transport niet te garanderen is.

Persbericht Compassion in World Farming