De coördinatoren van de Zoogdierwerkgroep van IVN Roermond e.o. hebben aangifte gedaan tegen de ontwikkelaar van ‘Parkwijk ’t Ham‘ in Roermond. Dit naar aanleiding van de werkzaamheden met groot materieel die afgelopen week plaatsvonden, waarbij (ook) andere dieren in ’t Ham zijn doodgedrukt of verstikt in hun burchten of holen, zoals aan konijnen, bunzingen en vossen. ‘Ook’ andere dieren omdat de mogelijke aanwezigheid van een derde das niet is uitgesloten. Eekhoorns en hun jongen zijn mogelijk met nest en al neergehaald bij de bomenkap vorige week.

leugens van Limburg verscheuren dassenfamilie
Behalve een dassenfamilie zijn nog meer dieren de dupe geworden van de Roermondse dassenkwestie  | Foto: Zoogdierwerkgroep IVN Roermond e.o.

Eerder al deed Pascalle Plusquin van de Partij voor de Dieren op persoonlijke titel aangifte van dierenmishandeling van een mannetje en zogende vrouwtjesdas in Roermond, toen die nog onder de TV-toren woonden.

leugens van Limburg verscheuren dassenfamilie
Vangkooi bij de dassenburcht | Foto: Joost Geraets

Na het vangen van pa en ma das op respectievelijk 8 en 20 februari werden bij het afgraven van de burcht twee piepjonge dasjes ontdekt die de oogjes nog dicht hadden, naar later bleek een zusje en broertje. Na de vangst met een vangkooi is verzuimd om het vrouwtje zorgvuldig te onderzoeken en werd over het hoofd gezien dat ze zogend was. Gebaseerd op deze onzorgvuldigheid is de dassenburcht afgegraven.
.

Karen’s blog: De leugens van Limburg verscheuren dassenfamilie

.
Moeder en jongen zijn te lang (circa tien uur) en onder stressvolle omstandigheden uit elkaar geweest waardoor de moeder de kleintjes heeft verstoten. Deze jonge dasjes zijn nu dus feitelijk weesjes. En er woont mogelijk nog een derde das in ‘Parkwijk ’t Ham’ die niet is gevangen. Dat is gemeld maar een zorgvuldige nacontrole van het gebied heeft niet plaatsgevonden.

Doodgedrukt of verstikt

Bij de ontwikkelaar MVJ Ontwikkelingen B.V., dit is Mulleners Vastgoed B.V. uit Echt, was de mogelijke aanwezigheid van een derde das en van de andere dieren bekend. Desondanks hebben ze opdracht gegeven om met groot materieel te gaan kappen. Vrijwel het hele gebied is rigoureus leeggekapt, het meeste hout is versnipperd en afgevoerd. Ook zijn er hopen zand verschenen. Eergisteren zagen mensen van de Zoogdierwerkgroep dat er grondonderzoek plaatsvond. In de hoek bij de TV-toren lijkt de grond vervuild. Een diepe sleuf werd later weer dichtgeschoven.

Dieren doodgedrukt of verstikt in Roermondse dassenkwestie
Dieren doodgedrukt of verstikt in Roermondse dassenkwestie | Foto: Zoogdierwerkgroep van IVN Roermond e.o.

Pa en ma das zitten nog steeds gevangen in de (overigens uitstekende) tijdelijke opvang in het Belgische Opglabbeek. De jonge dasjes maken het hopelijk goed. Dat pa en ma nog gevangen zitten komt omdat ze niet naar de kunstburcht in Vlodrop konden, omdat daar in de directe omgeving al dassen wonen. Dassen hebben een territorium en de Vlodropse dassen dulden daar geen Roermondse dassen.

De Zoogdierwerkgroep krijgt het signaal dat adviesbureau Kragten met pa en ma das aan het leuren is, op zoek naar een plek voor ze. Stichting Das&Boom heeft in Nederland veruit de meeste kennis en ervaring met het (her)plaatsen van dassen. Vooralsnog worden zij niet om hulp gevraagd. Dit gaat ten koste van de gezondheid en het welzijn van de opgevangen dassen. Ze ervaren namelijk dagelijks stress door de vele vreemde geuren van mensen en andere, deels exotische, dieren die ook in de opvang in België leven.

Dieren doodgedrukt of verstikt in Roermondse dassenkwestie
Iedere dag in de opvang is er één te veel voor de dassen | Foto: Zoogdierwerkgroep van IVN Roermond e.o.

Iedere dag langer in de opvang is er één te veel voor deze dassen. Wat de Zoogdierwerkgroep betreft grijpt de provincie Limburg in en zorgt zij samen met Das&Boom voor een spoedige herplaatsing van de dassen op een mooie vrije plek in Nederland met voldoende voedsel in de omgeving. Vervolgens legt de provincie de rekening daarvoor neer bij Mulleners Vastgoed en/of adviesbureau Kragten, zo luidt het voorstel van de coördinatoren van de Zoogdierwerkgroep van IVN Roermond e.o..

Bron: