Dat zeehonden hun snorharen, net als veel andere dieren, gebruiken als sensoren, was bekend. Maar dat ze er ook de grootte van objecten mee in kunnen schatten is een nieuw inzicht. Ze kunnen dat ook nog eens supersnel.

zuid afrikaanse zeehond
Zuid Afrikaanse zeehond | Foto: Wikimedia Commons

“Al hun beslissingen worden genomen in minder dan een halve seconde,” verklaart een biologe van de Manchester Metropolitan Universtity, die hier onderzoek naar deden.

De uitkomst is vooral opvallend, omdat men altijd dacht dat het gebruik van snorharen in het water veel energie zou kosten, omdat water een grotere dichtheid heeft dan lucht.

De zeehonden blijken heel slim te werk te gaan. Ze gebruiken het deel van hun snuit, waar hun haren klein zijn en dicht op elkaar zitten. “Aan de hand van het aantal snorharen dat wordt aangeraakt, kunnen ze inschatten of iets groot of klein is,” aldus een van de onderzoekers.

Bron: AD


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.