Het toezicht van het NVWA op het werk in slachthuizen moet structureel beter, dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Bij misstanden moeten eerder boetes worden opgelegd.

Staatssecretaris Sharon Dijksma slachthuizen
Staatssecretaris Sharon Dijksma | Foto: Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons

“Er moet adequaat gereageerd worden op incidenten in de slachthuizen. Niet alleen voor onze voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn is dit van belang, maar ook voor onze exportpositie. De toezichthouders moeten beter worden toegerust”, aldus de staatssecretaris.

Intimidatie van toezichthoudende dierenartsen en hun assistenten door slachterijen komt ook regelmatig voor. In geval van intimidatie moet een slachterij onmiddellijk stil worden gelegd vindt Dijksma.

Gerard Schouw van D66 haakt direct in op de brief van Dijksma:

“Het toezicht op slachthuizen is al jaren onder de maat. Als controles onvoldoende zijn, lopen consumenten het risico. Ik wil van de staatssecretaris weten waarom bewindspersonen vóór haar dit niet adequaat hebben aangepakt. Deze staatssecretaris moet met resultaten komen. Die verwacht ik voor het eind van het jaar.”

Bron: Volkskrant.nl ©PiepVandaag.nl