Dierenwelzijnsvereniging Wilde Dieren de Tent Uit start samen met Dierenbescherming Amsterdam een sms-actie voor de mishandelde circusolifant Betty. Met de opbrengst wordt de actie gesteund om een juridisch proces te bekostigen en Betty opvang aan te bieden en levenslange zorg. Het publiek wordt daarom opgeroepen het woord ‘olifant’ te sms’en naar 4333. Een verzonden bericht kost 1,50 euro waarvan een groot deel aan de actie voor een beter leven voor Betty wordt gedoneerd. 

Circusolifant Betty
Circusolifant Betty | Foto: Wilde Dieren de Tent Uit

Olifant Betty is zo’n 30 jaar geleden in het wild geboren in Zimbabwe en werd wreed van haar familie gescheiden om op jonge leeftijd op te treden in circussen in Europa. Sinds het overlijden van haar olifantenmaatje Tatcha op 3 mei 2006 leeft Betty eenzaam en zonder soortgenoten. Olifanten zijn zeer sociale dieren en kunnen wel 60 jaar oud worden. Directeur Leonie Vestering van Wilde Dieren de Tent Uit: “Ik hoop dat de eigenaar van Betty haar een kans geeft op een gelukkig leven samen met soortgenoten, rust en ruimte. Het beste voor Betty, daar moeten we ons allemaal voor inzetten. Het circus kan dit niet bieden.”

Dierenbescherming Amsterdam: “Het treurige leven van olifant Betty staat symbool voor het verstoorde welzijn van wilde, niet gedomesticeerde dieren in het circus. Dierenbescherming Amsterdam roept iedereen op een bijdrage te leveren aan de terugkeer van Betty naar de omgeving waar zij thuishoort. Help ons Betty te helpen!’’

Betty treedt al enkele jaren op in circussen in Nederland en bezoekt verschillende gemeenten. Een recent gepubliceerde video met beelden uit Nederland laat zien dat de circusdompteur meerdere malen met een olifantenhaak in de huid van Betty prikt om haar kunstjes af te dwingen. Het gebruiken van een olifantenhaak veroorzaakt fysieke, psychologische en emotionele schade, is een continue intimidatie en veroorzaakt ernstige stress en trauma’s. Ook wordt Betty gehouden onder omstandigheden die ernstig tekortschieten om te voldoen aan haar behoefte voor sociaal en natuurlijk gedrag. Door deze frustraties vertoont Betty ernstig gestoord gedrag.

Wilde Dieren de Tent Uit deed in augustus 2012 aangifte van mishandeling van olifant Betty. De dierenbeschermingsvereniging is van mening dat het welzijn en de gezondheid van Betty stelselmatig en zonder redelijk doel geschaad wordt.

Bekijk de video over olifant Betty hieronder:

Bron: persbericht Wilde Dieren de Tent Uit
©PiepVandaag.nl