Update: Sea Shepherd is een petitie gestart. Erwin Vermeulen heeft een artikel geschreven over de haaien van Réunion te lezen op de site van Sea Shepherd. 

Teken de petitie hier.

Réunion, het Franse overzees departement, heeft aangekondigd in de kustwateren 94 haaien te willen doden. De voorgenomen slachting is een reactie op vijf doden die sinds 2011 zouden zijn gevallen na aanvallen van haaien.

Haai - Réunion
Foto: Ken Bondy via Compfight cc

Directeur van het instituut voor haaienonderzoek in Florida, George Burgess, vindt het plan; “een oubollige reactie die meer door wraak dan door wetenschap wordt ondersteund.”

Volgens Burgess brengt een dergelijke slachtpartij daarbij meer schade aan het toerisme op Réunion toe dan de haaien zelf. Het land dankt zijn welvaart vooral aan toerisme. Réunion is geliefd bij bergbeklimmers en natuurliefhebbers.

“De meeste bezoekers van Réunion hebben een meer vooruitstrevende ethiek inzake duurzaamheid dan de autoriteiten hen willen nageven.”

Het aantal aanvallen door haaien wereldwijd is de afgelopen jaren stabiel. De ‘International Shark Attack File‘ registreerde in 2012 80 niet-uitgelokte haaienaanvallen op mensen. In zeven gevallen had de aanval een dodelijke afloop. 53 aanvallen werden geregistreerd in de VS, 14 in Australië en 4 in Zuid-Afrika. In Réunion werden in 2012 drie aanvallen door haaien geregistreerd.

Volgens haaienexpert Burgess is het belangrijk onderzoek te doen naar mogelijke veranderingen in de haaienpopulatie, het milieu of het gedrag van mensen om te zien of dat de haaienaanvallen op Réunion kan verklaren.

“In andere landen heeft deze aanpak geleid tot praktische oplossingen die zowel de haaien als het toerisme beschermen. In de veertig jaar dat ik onderzoek doe heb ik nooit eerder zo’n door een overheid afgeroepen slachtpartij gezien. Het is des te opmerkelijk omdat het eiland onder Frans gezag staat. Dit is het biologische equivalent van een lynchpartij in het Wilde Westen, maar in dit geval gebeurt het door een Franse prefectuur. Het is beschamend dat een beschaafd land als Frankrijk dit steunt.”

Eind september vorig jaar reageerden dierenbeschermers woedend op het voornemen van de Australische regering om witte haaien te doden in kustwateren.

Jaarlijks worden maar liefst 100 miljoen haaien gedood in voornamelijk de commerciële visvangst en voor hun vinnen. De populatie van deze dieren neemt daardoor in rap tempo af.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl