Dumpen van huisdieren in Spanje straks beboet met 30.000 euro

Spanje wil de Wet ter Bescherming van de Gezelschapsdieren (Ley de Protección de Animales de Compañía) binnenkort wijzigen waardoor het mogelijk wordt om boetes van maximaal 30.000 euro uit te delen aan diegene die hun huisdieren op straat dumpen of mishandelen. Na het wijzigen van de wet wordt het mishandelen en in de steek laten van honden en katten gezien als een zware overtreding.

dumpen

Het dumpen van huisdieren kan Spanjaarden op een forse boete komen te staan | ©Angelique Lagarde

Het dumpen van huisdieren is een groot probleem in Spanje. Jaarlijks worden er zo’n 140.000 honden en katten door hun eigenaren op straat gezet. Om dit aantal te laten afnemen gaat Spanje over tot het wijzigen van de wet. Met een maximale boete van 30.000 euro hoopt zij dat er minder huisdieren op straat belanden. De maximale boete gaat ook gelden voor het mishandelen of verwaarlozen van huisdieren.

Niet alleen op het in de steek laten van huisdieren staan straks hoge boetes. De wetswijziging gaat er ook voor zorgen dat opvangcentra en asiels opgenomen dieren straks niet meer mogen doden. In sommige deelstaten van Spanje geldt al zo’n verbod, maar in andere plaatsen worden nog steeds dieren in asiels gedood.

In Nederland geldt een maximale geldboete van 19.500 euro voor het mishandelen of verwaarlozen van huisdieren. In plaats van een geldboete kan de rechter ook besluiten om celstraf van maximaal drie jaar op te leggen.

Bron: SpanjeVandaag.com ©AnimalsToday.nl Lianne Raat

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Ester Herkemij zegt:

  Ik heb zelf een geadoteerde hond uit spanje, gered uit een dodingsstation en een ontzettend vrolijke lieve hond. Boetes maakt de drempel zeker hoger om dieren op straat achter te laten maar goed om te kijken wat daar de oorzaak van is. (gebrek aan geld, cultuur hoe met dieren om te gaan, niet steriliseren/castreren),

 2. connie De Clerck zegt:

  Eerst zien , heb er lang genoeg’gewoond, en had er zelf legale protectora. Heb ding, wel realistische aanpak in samenwerking met seprona!! veel gebeurd omdat mensen onwetend zijn of niet het geld hebben om de in Spanje schandalig hoge dierenarts kosten te betalen.
  aanfluiting naar bevolking toe, dierenartsen zij n vooral gericht op buitenlanders , de prijzen daarom navenant!!

  Wanneerd gaan ze eend de campo in en wanneer om daar de mensen voor te lichten , te helpen zodat ze hun dieren een beter leven kunnen geven!!
  ben de tel kwijt hoeveel arme mensen ebven geholpen en op een vriendelijke manier getoond hoe het kan, en de appreciatie en dankbaarheid altijd positief!!

 3. Sonia Van Meel zegt:

  Eindelijk krijgen dieren een stem.De boetes kunnen niet hoog genoeg zijn aan mensen die het niet waart zijn om een huisdier of andere dieren te houden.

 4. Zo,dat zoiets maar zo kan, maar hoe gaan ze dit handhaven, want in Nederland functioneerd het ook niet, want dat kost geld en dat mag niet van de VVD en CDA. Dieren moeten geld opleveren niet kosten.
  We hebben dan de NVWA, maar die leren maar 1 ding, vooral de andere kant opkijken.
  Het vervelende is dat je dan ook alle veeboeren moet opppakken, maar die zijn natuurlijk uitgezonderd, die mogen hun dieren rustig afbeulen en zeer vroegtijdig laten vermoorden, want daar word geld mee verdient.
  Maar ben wel blij dat ze het in Spanje proberen, want daar is dierenleed genoeg.

 5. Janssens Hilde zegt:

  Zeker doen. Eindelijk krijgen ze ook daar hun verdiende loon

 6. De Loose Marie-Louise zegt:

  Goed dat dit gebeurd .heeft al veel te veel leed gebracht voor dier en ook voor mensen die ermee omgaan en het goed bedoelen en strijden tegen dierenleed

 7. Greta Van De Walle zegt:

  Zou een algemene wet over alle landen in de wereld moeten zijn…en ook voor alle dieten…ook galgo’s, podenco’s en andere jachthonden.

 8. Anoniem zegt:

  Hele goede stap, alleen zo erg dat het pas anno 2018 wordt bepaald! Maar er is nog altijd héééél veel dierenleed in Spanje, dus helaas moet er daar nog héél veel gebeuren…

 9. Heel goed .laat ze maar betalen voor dierenleed.zou in ieder land zo moeten .

 10. Is goed idee mensen die slecht voor hun honden katten en endere dieren zijn
  Mag van mij hun ook op de zelfde manier aanpakken dan woelen ze het