Spanje wil de Wet ter Bescherming van de Gezelschapsdieren (Ley de Protección de Animales de Compañía) binnenkort wijzigen waardoor het mogelijk wordt om boetes van maximaal 30.000 euro uit te delen aan diegene die hun huisdieren op straat dumpen of mishandelen. Na het wijzigen van de wet wordt het mishandelen en in de steek laten van honden en katten gezien als een zware overtreding.

dumpen
Het dumpen van huisdieren kan Spanjaarden op een forse boete komen te staan | ©Angelique Lagarde

Het dumpen van huisdieren is een groot probleem in Spanje. Jaarlijks worden er zo’n 140.000 honden en katten door hun eigenaren op straat gezet. Om dit aantal te laten afnemen gaat Spanje over tot het wijzigen van de wet. Met een maximale boete van 30.000 euro hoopt zij dat er minder huisdieren op straat belanden. De maximale boete gaat ook gelden voor het mishandelen of verwaarlozen van huisdieren.

Niet alleen op het in de steek laten van huisdieren staan straks hoge boetes. De wetswijziging gaat er ook voor zorgen dat opvangcentra en asiels opgenomen dieren straks niet meer mogen doden. In sommige deelstaten van Spanje geldt al zo’n verbod, maar in andere plaatsen worden nog steeds dieren in asiels gedood.

In Nederland geldt een maximale geldboete van 19.500 euro voor het mishandelen of verwaarlozen van huisdieren. In plaats van een geldboete kan de rechter ook besluiten om celstraf van maximaal drie jaar op te leggen.

Bron: SpanjeVandaag.com ©AnimalsToday.nl Lianne Raat