Het enige echte medicijn tegen eenzaamheid is gezelschap. Veel ouderen hebben hier echter een gebrek aan, en slijten de dagen in hun eentje. Maar met het initiatief Cats for Comfort lijkt hier een einde aan te komen. Het initiatief is opgericht door Cornell Feline Health Center, dat eenzame ouderen in de Verenigde Staten koppelt met een kat van het dierenasiel SPCA of Tompkins County. Het initiatief is voor zowel de ouderen als de katten een succes. Katten uit het asiel krijgen zo tóch nog een lief baasje, en de ouderen hebben weer een maatje.

ouderen
Zowel de ouderen als de katten genieten van elkaars gezelschap | Schermafdruk video Cats for Comfort

Naar schatting belanden er jaarlijks 3,4 miljoen zwerfkatten in het dierenasiel in de VS. Lang niet alle katten vinden een baasje, en asielen raken vol. Dit resulteert erin dat er jaarlijks wel 1,4 miljoen katten worden ingeslapen. Met het initiatief Cats for Comfort krijgen veel verlaten oude katten toch nog een fijn leven, en komt er meer ruimte vrij in dierenasielen.

Maar behalve de katten, hebben eenzame ouderen ook enorm veel profijt van een kat als huisdier. Verschillende onderzoeken wezen uit dat de liefde en gezelligheid die huisdieren geven, het risico op sommige ziektes en eenzaamheid tegengaan. En, de reacties van ouderen zijn inderdaad positief. Zo geeft Karen Beck in een video van Cats for Comfort aan dat zij meteen verliefd was op kat Marmelade toen zij aan haar werd voorgesteld.

“Ik ben zo blij met haar, ik was heel eenzaam voordat ik haar had.”

Een andere oudere mevrouw sluit zich bij Karen aan.

“Omdat ik mijn kat kan aaien als ze op schoot zit, voel ik haar echt. Ze is mijn beste vriendin geworden.”

Bruce Kornreich, directeur van Cornell Feline Health Center kwam op het idee om eenzame katten met eenzame ouderen te koppelen.

“Ik kwam op het idee toen ik mijn moeder bezocht, die in haar eentje woont. Ik wist van de vele katten in het asiel, en dacht; kunnen we de katten niet aan eenzame ouderen koppelen?”

Katten worden zorgvuldig uitgezocht. Rustige oudere dieren passen beter bij de ouderen dan speelse kittens. Ook worden katten die niet graag met andere katten zijn eerder uitgekozen. Zij kunnen rust vinden bij het nieuwe baasje.

Ook in Nederland is eenzaamheid onder ouderen een groot probleem. Van de 4,1 miljoen 55-plussers zegt meer dan 1 miljoen zich eenzaam te voelen. (Onderzoek TNS/NIPO, 2012).

Bron: Cornell University College of Veterinary Care ©Animals Today Varja Dijksterhuis