De regering van Costa Rica heeft het plan opgevat dierentuinen te sluiten en de dieren vrij te laten. Deze maatregel gaat in per maart 2014, als het contract met de organisatie die de twee dierentuinen beheert, afloopt.

Costa Rica
Costa Rica | Foto Tizianok via Wikimedia Commons

De biodiversiteit in het tropische Costa Rica is enorm. In de weelderige bossen komen  meer dan 500.000 unieke organismen voor, 4% van alle bekende soorten op aarde. De honderden dieren in de dierentuinen hebben deze bossen echter nooit gezien, alleen de tralies van hun kooien.

Geen kooien meer

Onlangs nam de Costa Ricaanse regering het opmerkelijke besluit om de dierentuinen te sluiten en alle dieren te bevrijden.

‘We willen af van de kooien en streven naar een interactieve, natuurlijke manier om samen te leven met onze biodiversiteit in  botanische parken’, zegt de minister van milieu, René Castro. ‘We moeten af van dieren die in gevangenschap leven of op een andere manier opgesloten zijn, behalve als we ze op deze manier kunnen redden of beschermen.’

Vrije keuze

In maart 2014 sluiten de dierentuinen, als het contract met de organisatie die de twee dierentuinen beheert, afloopt. Volgens Castro zal dit een verandering in het milieubewustzijn van de Costa Ricanen tot gevolg hebben.

‘Simon Bolivar Zoo en Santa Ana Conservation Center worden getransformeerd tot stadsparken of tuinen waarin wilde dieren vrij kunnen rondlopen, als ze hier zelf voor kiezen.’

Vrijheid of reservaat

Voor de vele vogels, zoogdieren, reptielen en insecten die in de dierentuinen wonen, zoekt de regering een betere verblijfplaats. Men denkt dat de meeste dieren zich prima zullen redden in de enorme bosreservaten. De dieren die niet geschikt zijn voor een leven in het wild, mogen de rest van hun dagen in wildlife reservaten en opvangcentra doorbrengen.

Diervriendelijke wetgeving

Deze actie om dierentuinen te sluiten volgt op andere wetgeving die dieren tegen een leven in gevangenschap moet beschermen. India besloot eerder dit jaar de exploitatie van dolfijnen te verbieden (dolfinaria dus), in navolging van Costa Rica, Hongarije en Chili. In de Verenigde Staten zal binnenkort het houden van chimpansees in gevangenschap sterk aan banden worden gelegd, omdat ze zeer waarschijnlijk bescherming krijgen volgens de Endangered Species Act (Amerikaanse conservatiewetgeving). Costa Rica verbood eerder al het optreden van circusdieren en de plezierjacht.

Veranderende houding

Desondanks ziet het er niet naar uit dat dierentuinen in andere delen van de wereld dit voorbeeld snel zullen volgens, ondanks de inspanningen van dierenrechtenactivisten die vinden dat dierentuinen barbaars zijn. Toch valt langzaam een verandering te bespeuren in de manier waarop mensen naar dieren kijken als medebewoners van de aarde: de wil om te domineren lijkt iets minder vanzelfsprekend te worden.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde