Of het om één hondenhater gaat of meerdere is nog onbekend, maar sinds het nieuwe jaar stromen vanuit een aantal gebieden in Nederland en België tientallen meldingen binnen over honden die een vergiftiging hebben opgelopen door iets wat ze buiten hebben gegeten. In de meeste gevallen gaat het om rattengif verstopt in stukken vlees.

vergiftiging
In zowel Nederland als België vinden de laatste tijd veel vergiftigingen plaats. Honden zijn ernstig ziek geworden en in sommige gevallen zelfs overleden | Fotocredit: AllieKF Flickr via Compfight cc</

Vorige week zondag maakte Politie Twenterand via een Facebookpost bekend dat er in het Twentse Westerhaar stukken leverworst met rattengif werden aangetroffen. De politie verzoekt een ieder die dit aantreft direct contact op te nemen.

De meeste meldingen kwamen de afgelopen weken binnen vanuit plaatsen die relatief dichtbij elkaar liggen, in zowel de Nederlandse als de Belgische provincie Limburg (die aan elkaar grenzen).

Groot aantal meldingen in korte tijd

Eind januari berichtte de Belgische politie al dat uit de Belgische grensplaats Maaseik meldingen waren gekomen over vergiftigde honden. In die plaats zou iemand vergiftigde snoepjes hebben achterlaten voor de dieren. In diezelfde periode kwamen meldingen uit de nabijgelegen Nederlandse plaatsten Dieteren en Roosteren binnen over honden die vergiftigd waren. Op 5 februari werd bekend dat in dezelfde omgeving, ditmaal in Echt-Susteren, opnieuw een hond doodziek was geworden na het binnenkrijgen van gif. De afgelopen twee weken kwam nog een aantal alarmerende berichten uit Maasbracht, Echt en Herten over honden die vergiftigd vlees hadden gegeten. Dierenkliniek Hoogveld Echt-Roermond-Herten waarschuwt via Facebook hondenbezitters voor gif.

Ook in het Belgisch Limburgse Bilzen werd hondje Poppy doodziek na een wandeling. Bij een dierenarts kwam aan het licht dat de hond rattengif had binnengekregen. Het rattengif lag wellicht tussen voedselresten in de berm van de weg. Willy, baasje van Poppy:

“Hij heeft veel geluk gehad. Een half uur later bij de dierenarts en hij was misschien dood.”

Dode kat en vos

Op 15 februari vond een vrouw in het Belgische Rotem (bij Dilsen-Stokkem onder Maaseik en niet ver over de grens van Dieteren en Roosteren) een dode kat en een dode vos in een buurt waar al eerder honden vergiftigd werden.

Opvallend: zelfde werkwijze ook op andere plekken in Nederland

Op 12 februari werd bekend dat een hondje in Nijmegen vergiftigd was na het eten van stukjes worst met waarschijnlijk rattengif. Volgens de melder lag het op meerdere plaatsen verspreid achter de bomen. De politie in Nijmegen-Zuid waarschuwt hondenbezitters dan ook goed op te letten. Ook in Zoetermeer werd een hond ziek na een wandeling in het park de Wijdse Weide. Bij onderzoek in de dierenkliniek bleek dat de hond een zakje had opgegeten waar rattengif in gel verstopt zat.

Dierenkliniek Zoetermeer Seghwaert waarschuwt honden- en kattenbezitters via een Facebookbericht

Rattengif kan dodelijk zijn

Van de vele meldingen die de afgelopen weken zijn binnengekomen vanuit de verschillende gebieden in Nederland en België ging het in de meeste gevallen om honden die ziek werden door het eten van rattengif dat verwerkt was in leverworst of andere stukken vlees. Helaas heeft een aantal honden de vergiftiging niet overleefd.

Wees alert

Hondenbezitters: wees gewaarschuwd en let goed op bij het uitlaten van de hond. Een ieder die iets verdachts ziet, ook bij twijfel, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via het landelijke nummer 0900-8844. Rattengif is niet alleen gevaarlijk voor honden, maar ook voor mensen en andere dieren die ermee in aanraking komen.

Bronnen:

©Animals Today Rianne Kingma