Op de telefoon van een bendeleider in Engeland zijn filmpjes gevonden, waarop honden gedwongen worden op een loopband te rennen. De bendeleden wilden op deze manier de ‘ultieme vechthond’ fokken.

loopband
Een Britse bende wilde de ‘ultieme vechthond’ creëren, door dieren te trainen op een loopband | Fotocredit: marissa elkind Flickr via Compfight cc

De bendeleider John Herbert Knibbs (55) is al voor de derde keer veroordeeld voor het houden en trainen van honden voor gevechten, couperen van oren en het veroorzaken van onnodig leed bij de dieren. Op zijn telefoon zijn filmpjes gevonden, waarop honden gedwongen worden 45 minuten lang te vechten. Op de filmpjes is een hond te zien die enorme moeite heeft het tempo op de loopband bij te houden. Op andere filmpjes zijn honden te zien die elkaar verscheuren, terwijl mannen ze steeds maar weer aanmoedigen te vechten.

Ultieme vechthond kweken

De rechtbank in Lincoln (Engeland) hoorde dat de bende van plan was een ‘heel grote hond’ te fokken, die ze de ‘ultieme vechthond’ noemden. Toen politie en dierenwelzijnsorganisatie RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) in september 2017 een huis binnenvielen in het plaatsje Sleaford in Engeland vonden ze acht honden in zeer slechte gezondheid met zeer ernstige verwondingen door gevechten.

In sms’jes was te lezen over een ‘45 minuten durend gevecht’ tussen een Pitbull terrier en een Presa Canario. Er werden ook foto’s gevonden van de ernstig verwonde Pitbull, maar zijn lichaam is nooit gevonden.

Inspecteur Kirsty Withnall van RSPCA, die bij het onderzoek betrokken was:

“Hoewel we nooit het lichaam van Pitbull Baddy hebben gevonden, wijzen de gevonden foto’s en de tekstberichten erop dat het gevecht met de veel grotere Presa Canario gruwelijk was en maar liefst 45 minuten duurde.”

De foto’s die gevonden zijn, laten zien dat de wonden op Baddy’s hoofd zeer ernstig waren. Ook de filmpjes leveren bewijs van deze barbaarse toestanden. Kirsty Withnall:

“Het lijden van deze honden is afgrijselijk geweest.”

De inhoud van Knibbs telefoon heeft de politie geleid naar twee andere adressen, een in Bloxholm (Lincs.) en een adres in Anglesey (Wales), waar nog een mishandelde hond werd gered. Rechercheurs vonden instrumenten die vaak in hondengevechten worden gebruikt, zoals een speciale stok om een gevecht af te breken.

Knibbs was eerder vervolgd voor hondengevechten in 2009, toen werd hem het houden van dieren voor het leven ontzegd. Maar Knibbs hield zich daar niet aan, ging zelfs zo ver zijn naam te veranderen en werd in september 2017 weer veroordeeld. Vorige week werd hij schuldig bevonden na een 7 dagen durend proces, waarbij hij zelf niet kwam opdagen. Ook Kimberleigh Joanne Steele werd veroordeeld voor hulp aan Knibbs en medeplichtigheid. Adam Scott uit Anglesey werd veroordeeld voor het houden van twee verboden honden. Scott werd veroordeeld en moest een boete betalen van 3.500 euro. Verder moet hij 100 uur onbetaald gemeenschapswerk uitvoeren.

Tips zijn welkom

Knibbs en Steele kwamen niet opdagen bij hun veroordeling en er loopt een arrestatiebevel tegen hen.
Ook in Nederland komen deze gruwelpraktijken helaas voor. Het Investigations-team van House of Animals is bezig hondengevechten in Nederland te onderzoeken en aan te pakken. Tips zijn welkom op: redactie@animalstoday.nl

Bron: The Sun ©Animals Today