Dierenrechtenorganisatie Nonhuman Rights Project (NhRP) heeft drie rechtszaken aangespannen om ‘wettelijke persoonlijkheid’ toe te laten kennen aan vier chimpansees. Het gaat om twee chimpansees in een onderzoekslaboratorium en twee chimpansees op een privéterrein. Dit was de eerste stap in een landelijke campagne om wettelijke rechten toe te laten kennen aan verschillende dieren.

Chimpansees
Chimpansee | Foto: Tim Strater / Foter.com / CC BY-SA

De organisatie is vijf jaar lang bezig geweest met deze juridische strategie. Rechter Gerard Asher ontkende de dagvaarding voor de chimpansees. Ze kwamen niet in aanmerking voor habeas corpus (het recht dat het mogelijk maakt voor een gevangen persoon om inspraak te hebben in de rechtszaak) omdat het geen personen zijn. Asher heeft de NhRP advocaten niet gesproken, hij uitte zijn beslissing in een dagvaarding.

De andere rechters waren milder. Rechters Joseph Sise en Ralph Boniello stonden de advocaten van NhRP toe om zich te verdedigen in de rechtszaal.

“Als dierenliefhebber zijnde, waardeer ik uw werk”, zei Sise volgens een persbericht van de NhRP.

Boniello zei dat hij niet de eerste wilde zijn die de sprong in het diepe maakt om chimpansees gelijk te stellen aan mensen. Beide rechters behandelen ook andere chimpanseezaken.

NhRP gaf in het blad Science Insider aan dat ze deze uitkomsten verwacht hadden. De organisatie gaat in beroep en hoopt binnen een jaar meer te hebben bereikt op dit gebied.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser