Petitie: Stop kattengooiende filmmaker Jan Fabre

PiepVandaag.nl en Belgische dierenbeschermingsorganisatie GAIA starten e-mailactie. 

Een stiekem opgenomen filmpje van een ooggetuige toont hoe in het stadhuis van Antwerpen in België vorige week in het kader van een zogenaamd artistiek filmproject met de Vlaamse kunstenaar Jan Fabre verschillende katten meters de lucht in werden gegooid.

Videostill van de katten waar mee gegooid wordt

Videostill van de katten waar mee gegooid wordt | Foto via Nieuwsblad.be

Krijsend van angst verliezen de dieren hun evenwicht. Sommige katten vielen slecht neer. Desondanks en ondanks negatieve adviezen van de Stadsdienst Dierenwelzijn en de Adviesraad Dierenwelzijn van Antwerpen, gaf de burgemeester de filmploeg ook toestemming om elders in de stad opnamen te maken, waarbij honden, roofvogels en schildpadden gebruikt worden op voorwaarde dat er een dierenarts aanwezig is en de dierenwelzijnswet wordt nageleefd. Een onaanvaardbaar signaal! Intussen blijft Jan Fabre ontkennen dat de katten mishandeld werden.

Hieronder opnames van de filmploeg met de katten 

PiepVandaag.nl en de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA slaan hiertegen de handen ineen en doen samen een oproep:

Mail naar de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens en cultuurschepen Heylen. Uit je verontwaardiging en eis dat de toestemming aan Jan Fabre en co. om verder dieren te gebruiken onmiddellijk wordt introkken. En ook voor andere eventuele projecten.

[emailpetition id=”9″]
De link naar deze petitie mailen naar vrienden!?

[signaturelist id=”9″]

©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Mogelijk?? gesubsidieerde idiotie waarin dieren negatief een rol spelen, wordt tijd dat men deze wanabee filmmaker en filmploeg hetzelfde laten ervaren om vervolgens ook over de bol te aaien als met sommige poezen als zij verkeerd neerkomen.
  Gelukkig dat men vanuit het stadhuis de burgermeester overrulde en de boel liet stilleggen

 2. Schandalig. Hier spoor je toch niet.Hoever staan we buiten onszelf al.En wat doe je dieren aan. Dit kan nooit geoorloofd zijn…….Jammer dat ik niet ter plekke was……

 3. Wat een shit gedrag, als ik hierbij aanwezig zou zijn weet ik niet of de mensen die dit deden er leuk vanaf zouden komen……dierenmishandeling is dit…laat die onschuldige dieren met rust,

 4. Zichzelf verklaard kunstenaar JF loopt mee in het straatje van de Delvoyes van deze tijd, alles is goed als het maar in de media komt. Zij verklaren dierenmishandeling tot kunst. Gestoord, ziek, gewelddadig is dit. Niet te begrijpen dat zo’n dierenarts niet ingrijpt voor het kwaad geschiedt. Het is de wereld op zijn kop. Voorkomen, beter dan genezen, nietwaar?

 5. Hartverscheurende beelden.
  Onbegrijpelijk! Dit heeft niets met kunst of creativiteit te maken, echter alles met dierenmishandeling!

 6. walgelijk!geen dier die zo met mensen omgaat..mensen met dieren wel

 7. Jammer genoeg zijn er te veel mensen in de wereld die het gewoon niet snappen dat dieren ook gevoel hebben. Het is walgelijk dat een artiest zo graag aandacht op zichzelf wil hebben dat het niet geeft dat iets of iemand daarbij pijn heeft.

 8. Walgelijke lui !
  Met weerloze katten gooien en dan ook nog beweren dat het met kunst te maken heeft .
  Werkelijk , voor mij mogen ze een x aantal dagen in een cel om over hun daden na te denken .
  Isolatie in een psychiatrie is ook een goede optie.

 9. Beatrice Oosten zegt:

  Jan Fabre is doorgeslagen in zijn honger om geld te verdienen! Een van de mens afhankelijk dier, verdient van ons een andere omgang.

 10. Onaanvaardbaar! Zolang er mensen bestaan die een dier als een ding beschouwen zal er niets veranderen.

 11. Het kan niet zo zijn dat dit soort ‘kunst’uitingen niet wakker schudden, uiteindelijk moet het toch wel leiden tot een wet waarin het verboden is dergelijke praktijken uit te oefenen.
  Je kunt niet alles goedpraten/tolereren onder de noemer kunst, maar hoe wreed ook: als deze weerzinwekkende toestand er samen met alle verontwaardiging voor zorgt dat er een algemeen verbod komt op dit soort uitwassen, dan krijgt deze ‘kunstenaar’ behalve de titel gek ook het predikaat geniaal.

 12. Wat een waanzin te denken dat iedereen die zich kunstenaar noemt dit ook werkelijk is.
  Echte kunstenaars verdienen alle respect, ruimte en vrijheid omdat zij onderscheidingsvermogen hebben en de wereld kunnen veranderen met hun vernieuwende inzichten.
  Een echte kunstenaar begrijpt dat vrijheid niet kan bestaan zonder zelfrespect en zal nooit de roep van de ziel verkwanselen voor de roep van een verwrongen geest, want hij/zij weet dat alles wat naar buiten gebracht wordt als een boemerang naar hem/haarzelf terugkomt.
  Kunstenaars worden vaak niet begrepen omdat ze een vrije geest hebben, dat is hun pijn en tevens de drive en de gave van de kunstenaarsziel.
  Deze ‘kunstenaar’ voelt zich duidelijk ook onbegrepen en is daar zo ziek van geworden dat hij levende wezens inzet als schreeuw om gehoord te worden.
  Waarom hij bevestiging krijgt inplaats van hulp is me een raadsel, deze man en degenen die instemmen met deze ‘kunst’uiting zijn de weg kwijt en moeten per direct gestopt worden en langdurig in therapie.

 13. Wat IS dit voor een middeleeuws ACHTERLIJKE actie ? Ongelooflijk ZIEKELIJK dat dit anno 2012 bedacht wordt , zelfs toegestaan met menige andere ‘volwassene’ er omheen……….. Dit kan geen fatsoelijk mens als ‘ kunst’ verantwoorden Alof kunst een legitimatie is voor afwijkende ziekelijke geesten. Ik mag werkelijk hopen dat de desbetreffende uitvoerders een exact dezelfde behandeling ondergaan doch wel een stuk langere ‘kunstvoorstelling’ omdat zij een groter gewicht hebben.
  Jan 8-11 15:09 Elke vorm van dierenmishandeling is ongeoorloofd.

 14. geen afschuwelijker beest dan de mens

 15. Bram Mabelis zegt:

  Het is zeer bedenkelijk dat een burgemeester iemand toestemming geeft voor het mishandelen van dieren. Hij zou beter de subsidie van deze zogenaamde kunstenaar kunnen intrekken.
  dr. Bram Mabelis (etholoog)

 16. wilma schuurmans zegt:

  wat is dit nou voor iets achterlijks ,ik zou denken het is niet echt ,maar het is het wel ,wagelijk

 17. herman lankwarden zegt:

  Nog meer beeldmateriaal van deze geschifte kattengooier is te zien op; http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=9218#posReactie
  en dan is er nog dit kunstwerkje van Fabre. Moeilijk om je van de indruk te ontdoen dat de man het niet zo op poesjes heeft: aan vleeshaken opgehangen katten!

 18. annie boltjes zegt:

  is dit kunst?? dit is walgelijk!! die man moet tegen zichzelf beschermd worden! het wordt tijd dat er flink bezuinigd moet worden op de kunstsubsidies!

 19. Omdat dieren op gruwelijke wijze leven.en.daarna vermoord worden, om vlees te worden, maakt het niet minder erg dat een sneu mannetje katten tegen.trappen gooit!
  En met kunst heeft het natuurlijk.niets te.maken.
  Ik zou daarentegen misschien een beetje enthousiast kunnen worden, als dit zielige meneertje, hetzelfde gaat doen met 4 tijgers, die dat net als de katten natuurlijk ook niet willen. Kijk dat zou ik nou wel vernieuwend vinden!

 20. Als je als kunstenaar geen betere ideeën hebt dat “kattenwerpen” dan stopt hij beter met dit “vak”!!

 21. marleen van schelevn zegt:

  wat een stelletje hufters

 22. Kunst en mishandeling gaan slecht samen. Voor een ieder die dat in twijfel trekt, prima vlg keer gooien met kinderen dan?

 23. saskia hoenderkamp zegt:

  Onacceptabel, dit is dierenmishandeling. Hier mag geen toestemming voor gegeven worden. Kom aub terug op deze beslissing.

 24. Hanne Mareels zegt:

  Dit is ronduit SCHANDALIG !
  Dieren hebben ook gevoelens, en pijngrenzen..
  dit zou niet mogen gebeuren! Aanklagen is dus de boodschap..
  De gemeente zou iets moeten ondernemen, maar nee, ze blijven liever zitten en dieren zien lijden !
  De rechtbank zou ik toch kiezen..
  SCHANDALIG IS HET !!

 25. Godelieve zegt:

  De opnames zijn reeds achter de rug. Ze werden ‘voltooid’ op privédomein. Het is ongeoorloofd dat zo’n dierenmishandeling, mét toestemming van ‘t bestuur, op ‘t stadhuis van de grootste Vlaamse stad konden gebeuren!

  • Ineke Peeters-Lenglet zegt:

   De mens verliest in een rap tempo het recht om op deze planeet rond te lopen……..

 26. Dit vind ik ronduit schandalig. Dieren zijn levende wezens, dat betekent dat ze ook gevoelens hebben, angsten, net zoals mensen en kinderen.
  Wie dit kunst vindt, is in mijn ogen even gestoord als die man.
  Stop met zo’n onzinnige opnames en gebruik het geld voor meer educatieve zaken. Wij geven geen geld uit aan gestoorde dierenbeulen! Ik kan da niet begrijpen dat je zoiets kunt doen.
  Echt schandalig!!!!!! Dit moet stoppen, die arme weerloze dieren!!!!!!!!!

 27. Tony Bennion zegt:

  The concept that animals are are our disposal…To treat and do with as we like has been propagated by the Christian church and other beliefs (dominion over all the beasts of the field and fowl of the air!).Also recently by commerce and their political partners in crime..Regarding our fellow creatures as “disposable commodities”…This again probably comes directly from our beliefs…How can forcing another living being to behave according to our perverse pleasures and fancy have anything to do with understanding let alone ART!…The root meaning of the word ART is “everything in its right place”..Not at the whim of fashion and sensational acts..Not only are these practices totally disgusting they and all such treatment of other beings are fundamentally crime against life.

 28. dondersteentje zegt:

  Jan Fabre !!! zijn ze nou echt gestoord dat wij dierenliefhebbers dit goed vinden of keuren , verder Jan Fabre laat jezelf even paar keer de lucht in gooien ,,, hoe nou stress ,, o wat zijn we tolerant DUS NIET . DIEREN ZIJN WEERLOOS TEGEN DIT SOORT AKTIE ,,, ze kunnen niet zeggen nee vindt het niet leuk en ik wil dit niet ,,, Kunst zoek wat anders dan dieren , gestoord

 29. Het is dierenmishandeling, niets meer niets minder.

 30. op zich prima, maar hadden ze niet meer kussens ofzo kunnen neerleggen? een paar stroken op de trap lijkt me wat karig. en dat de katten stres hebben, ja ok wel een beetje zielig. maar niet overdrijven, zoooooo erg is het nou ook weer niet.

  • Stress bij dieren veroorzaken is gewoon not-done! Hierdoor kunnen die beesten getraumatiseerd voor het leven raken en dat alleen maar voor een kunstproject. Kunnen relativeren is een prima eigenschap, maar prioriteiten moet je daarbij wel kunnen stellen en dan stel ik het welzijn van dieren tegenover het maken van zogenaamde ‘kunst’ toch wel wat hoger op hoor.

 31. waarom zou smakeloze kunst opeens geen kunst meer zijn? mag iets alleen kunst heten als het binnen de fatsoens/etischenormen valt? of dit wel of geen kunst is heeft hier niets mee te maken. ja dit is kunst, of je het nou acceptabel vind of niet. “iemand gooit met katten en dat is kunst!?!” doe niet zo simpel, het zal echt wel iets meer om het lijf hebben dan dat. ik hoe ook niet van kattengooiers, maar ik ga niet roepen dat dit geen kunst mag heten. ik ben namelijk geen kleuter.

 32. als dierenmishandeling anoniem is vinden mensen het prima. jullie gebruiken allemaal producten die niet kunnen bestaan zonder dierenmishandeling. maar als je inzoomt en een paar katten ziet vliegen is het makkelijker om het zielig te vinden. het walt disney effect. daarom vinden mensen een tijger of walvis sneller zielig dan een onoogelijk klein wurm of insectachtig wezen. ook al worden allen met uitserven bedreigt. who cares als de tentakelwurm uitsterft. nee een dolfijn is pas echt zielig.
  even kwaad worden op een kunstproject waar je niks over weet, en dan naar huis lopen op je LEREN schoenen. lekker naar huis waar je VLEES gaat eten en een keur aan andere producten zal gaan gebruiken die ontstaan zijn door uitbuiting van niet alleen dieren maar hele landen en werelddelen. hypocriet en naief.

 33. nou, nou,nou… dierenmishandeling? Valt wel een beetje mee vind ik.
  Selectieve verontwaardiging!
  Moet je voor de aardigheid es in een kippenschuur of slachterij gaan kijken… en dat ligt op ons bord he?

 34. frank mahonie zegt:

  kan die gast niet gewoon normaal werk gaan zoeken in plaats van uit verveling dieren te gaan mishandelen ?

 35. Les mots me manquent pour dire au monde à quel point je suis triste de voir un imbecile auto-proclamé ”artiste” maltraiter de pauvres creatures.
  Si Dieu existe il reste à espérer qu’il te punira lorsque tu trépasseras..

  D’ici là, si justice humaine il y a, TU DOIS ETRE CONDAMNE pour maltraitance.

  Plus qu’une privation de ses libertés (prison), je pense à des travaux d’utilité publique. et à une forte amende qui devrait être versée à des SPA.
  Devoir nettoyer des centres SPA pendant x Weekends consécutifs (1 weekend pour chaque lancé de chat). me semble une bonne idée, et 20% de tes revenus annuels comme amende.

  Il est temps que tu comprennes l’imbécilité de ton geste et la cruauté de tes actes.
  En qualité d’artiste, auto-proclamé, tu devrais aussi te remettre en question. L’événementiel ne peux pas être fait de maltraitance animale.

  Je devrais te souhaiter l’enfer, je demande juste réparation.
  Que la justice humaine face son devoir et te punisse, car ton repentir sonne faux, et pour l’heure tu es et reste une petite ordure.

 36. Er was toch ergens een relatie tussen kunst en goede smaak?
  Dit is de zoveelste dierenmishandeling die onder de titel “kunst” wordt gerechtvaardigd. Afgesneden muizenkopjes als vingerhoeden, een verhongerende hond in een museum, een opgehangen hond aan een brug. Iedere vorm van mishandelen, martelen en doden voor het vermaak is sadistisch en daarbij ziek en/of crimineel. Zelfs als het is gefaked, dan nog is het een aanslag op de geestelijke gezondheid.
  Kortom, als je dit doet of toelaat wordt het tijd om je als “kunstenaar”, festival- of museum directeur, sponsor of autoriteit eens grondig te laten nakijken.

 37. Godzijdank is ‘the artist’ al aardig terecht gewezen tijdens het hardlopen. Laat het verder horen. Wellicht dat andere “kunstenaars” twee keer nadenken voordat ze dit soort “kunst” maken.

 38. Astrid Stavorinus zegt:

  Alleen een mens kan dergelijke achterlijke dingen bedenken…. Kunst? Laat me niet lachen!

 39. Te debiel voor woorden.

 40. Idioot!! Niks creatiefs aan, ziek!

 41. Miranda Bakkeren zegt:

  Echt te triest voor woorden deze man!

 42. k.compas zegt:

  Schande. Dit doe je niet met dieren. En wat is het creatieve?

 43. Wat een vreselijk nare beelden, arme katten. Hoe zijn ze trouwens in hemelsnaam aan deze katten gekomen?

 44. Stedenbesturen moeten gewoon noit goedkeuren dat er “iets” met dieren gedaan wordt, of dat nou (zogenaamde) kunst is, of circussen of een olifant bij een supermarkt. Er ontbreekt in onze beide landen (en overal) nog veel te wetgeving op dit gebied, zoveel is steeds weer duidelijk.

 45. Dit heeft NIETS met ‘kunst’ te maken!!!! Het is gebrek aan creativiteit! Arme dieren….

 46. Grote schande ze moesten die mensen en de kunstenaar zelf eens de lucht ingooien . dierenmishandeling noem ik het

 47. Dat dit soort dingen sowieso worden geoorloofd! Als burgemeester moet je direct in actie komen, als dit bekend wordt! Niet achterover gaan zitten! Opstaan burgemeester en deze mishandeling stoppen, als je deze mishandeling goedkeurd ben jezelf niet meer dan Jan Fabre .. Een dierenmishandelaar die berecht moet worden!

 48. Yvonne de Waard zegt:

  Triest :(

 49. Angelique zegt:

  Als je dit soort dingen geoorloofd vindt, moet je je echt laten nakijken.

  • De groep mensen en partijen, die egoisme hoog in het vaandel hebben, groeit gestaag.
   De een na de ander verzint wel iets misselijks om zijn ego aan het publiek voor te stellen.
   Op een positieve, constructieve en leuke manier lukt het hen niet meer, hoe schockerend mogelijk, zodat hij duidelijk aan zijn medemens kan zien , dat men kennis heeft genomen van zijn ego.
   Er moet een TBS-regeling komen voor zulke kunstenaars.