Zeker 62 olifanten zijn de afgelopen weken in Hwange National Park in Zimbabwe op gruwelijke wijze afgeslacht. Zeer waarschijnlijk zijn ze vermoord door middel van cyanidevergiftiging. De dieren zijn daarna onthoofd en hun slurven afgehakt.

Tech zimbabwe
© Wildlife Works

De meest recente aanvallen op deze majestueuze dieren waren gericht op 22 olifanten en hun baby’s, die tevens via cyanidevergiftiging om het leven zijn gebracht. Naast de lugubere ontdekking van de olifantenkarkassen werden er ook 35 afgehakte slurven gevonden, zo verklaart een woordvoerder van het park.

Het vermoeden bestaat dat de moorden niet zijn uitgevoerd door stropers, maar door parkwachters, uit protest tegen hun lage salaris. Naar verluidt zijn de parkwachters woedend vanwege de lage salarissen en de onregelmatige uitbetaling ervan. Ze hebben van de week pas hun salaris van vorige maand ontvangen en het management heeft verzaakt de kosten van waterpompen te voldoen.

Volgens een anonieme bron bij de National Parks and Wildlife Authority in Zimbabwe waren er serieuze “managementproblemen” on het Hwange National Park:

“Sommige parkwachters zijn erg ontevreden over hun salaris en zeggen niet de toelage te ontvangen die ze volgens hen zouden moeten krijgen”.

Caroline Washaya-Moyo, woordvoerder van het park, verklaart:

“Velen van ons geloven dat een deel van de stroperijen wordt georganiseerd en uitgevoerd door parkwachters en we weten niet hoe dit opgelost moet worden”.

Een bekende jager in het gebied, Headman Sibanda, bevestigt dit vermoeden:

“Een aantal van hen vindt dat ze toelagen zouden moeten krijgen en dat krijgen ze niet, terwijl senior managers oneerlijke toelagen ontvangen”.

In totaal zijn er in de afgelopen weken 62 olifanten vermoord. Nog geen twee weken geleden stierven 26 olifanten aan vergiftiging tijdens verschillende incidenten net buiten het park. Vorige maand werden 14 olifanten gedood tijdens verscillende aanvallen. Ook hier werd er zeer waarschijnlijk gebruik gemaakt van cyanide. Vorig jaar werden meer dan 300 olifanten gedood door middel van cyanidevergiftiging. De aanvallen vonden vlakbij het park, waar Cecil de leeuw ooit leefde, plaats.

Klik hier om foto’s van de karkassen van de olifanten te zien. Waarschuwing: beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Bron: Express ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor