Zowel in Gelderland als Limburg zijn afgelopen dagen dieren gered die vastgevroren waren. In het Gelderse Groessen werd donderdag een pony uit het ijs bevrijd en in Meerssen is vandaag een zwaan gered uit een dichtgevroren vijver.

vastgevroren
De onfortuinlijke pony en het bevroren weiland | Foto’s: ©Politie

De pony in Groessen werd donderdagmiddag gered door agenten. Het dier zat in een ondergelopen weiland met de achterbenen vastgevroren in het ijs, en kon geen kant op. De agenten kwamen af op een melding en troffen het dier aan. Eén van de agenten ging het weiland in en brak het ijs weg, zodat de pony zich weer vrij kon bewegen. Met een hondenriem is het dier naar een droog gedeelte begeleid. Later is de pony door de eigenaar uit het weiland gehaald.

Zwaan
In het Limburgse Meerssen had de vorst een zwaan overvallen, die daardoor vastgevroren zat in een vijver. Voorbijgangers zagen de hulpeloze vogel en waarschuwden de hulpdiensten. De brandweer mocht het klusje klaren: een in drysuit gehesen brandweerman begaf zich in het koude water. Gelukkig kon hij de zwaan zonder kleerscheuren voor beiden uit het ijs redden.

Help
Wie een vastgevroren dier ziet en zelf niet kan helpen wordt verzocht om te bellen met de dierenpolitie: 144.

Bronnen: De Gelderlander, 1Limburg ©PiepVandaag.nl Bart van Riel