Tachtig paarden zijn uit een horrorboerderij gered in de provincie Valencia in Spanje, waar zij te koop stonden als vleesbron. Er zijn 35 verdachten gearresteerd.

80 paarden
#GNvdD: Tachtig Paarden gered uit illegale vleeshandel in Spanje | Foto: Guardia Civil

Dankzij de Spaanse Guardia Civil in samenwerking met Europol is een criminele bende die in vleespaarden handelde, ontmanteld. De zaak heeft de naam Operatie Yucatán gekregen. De paarden waren ziek en zijn in beslag genomen. Evenals een halve ton besmet paardenvlees. Om deze reden wordt de bende verdacht van zowel dierenmishandeling, witwassen en het vervalsen van documenten, als van het in gevaar brengen van de algemene volksgezondheid.

Zieke paarden

De betrokken criminelen kochten zieke paarden voor een prikje op bij boeren. Vaak werden zwakke paarden zelfs zonder dat er enige betaling tegenover stond gewoon aan deze illegale handelaren geschonken. Nadien werden de dieren voor een royale prijs doorverkocht aan derden die de paarden wilden hebben voor de slacht. Hierbij werd de documentatie van de paarden vervalst. Het gaat namelijk om documenten met de registratie van hun individuele identiteit, hun geschiktheid voor consumptie, en een eventuele overdracht voor latere slachting.

Op deze manier kon er flinke winst worden gemaakt. De totale opbrengst is naar schatting ongeveer 4,5 miljoen euro. De bende was actief in verschillende EU-landen, waaronder Duitsland, België en Italië.

Guardia Civil:

“Het voordeel was dat de zogenaamde afvalpaarden werden verkregen voor nog geen 100 euro, of zelfs helemaal gratis, maar werden verkocht voor bijna 1.500 euro per stuk.”

Dierenmishandeling

De tachtig geredde paarden vertoonden tekenen van mishandeling. Bovendien hadden ze geen veterinaire zorg gekregen vóór en tijdens het verblijf op de zogenaamde boerderij. Eentje was zo ziek dat het geëuthanaseerd moest worden. Ook tijdens het internationale transport was het afzien voor de dieren. Zij kregen vaak geen water of voedsel tijdens de lange reis, waardoor zij aan permanente stress werden onderworpen, met gezondheidsklachten tot gevolg.

Daarnaast vormt het ontbreken van veterinair toezicht een risico tot uitbraak van zoönosen -infectieziektes die van dier op mens kunnen overgaan – waardoor deze illegale praktijken ook de algemene volksgezondheid in gevaar brengen.

Paarden vetmesten

De zwakke en zieke paarden die tijdens het internationale transport het zonder water of voedsel moesten doen, werden in Spanje vaak in de aan de slachting voorafgaande tijd nog even goed vetgemest. Dit gebeurde bij een ´feedlot´. Uiteraard met als doel van de paarden een lekker lapje vlees te maken voor menselijke consumptie.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools