Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat dierproefnemers van de KU Leuven en UCL al jarenlang de Belgische wetgeving omzeilen, door in Kenia dierproeven uit te voeren die in ons land verboden zijn. Het gaat om gruwelijke experimenten op in het wild gevangen bavianen. Deze dierproeven worden betaald met belastinggeld. Animal Rights eist de onmiddellijke stopzetting en heeft een brandbrief gestuurd naar de regionale Vlaamse en Waalse ministers en de Brusselse staatssecretaris voor Dierenwelzijn.

bavianen
Gruweltesten op wilde bavianen in België | Foto: Pixabay

Jen Hochmuth van Animal Rights is woedend:

“Nietsvermoedende wilde bavianen worden zo uit de jungle geplukt, in een kale kooi gestopt en gereduceerd tot testobject voor Belgische dierproefnemers. Dit is een gruweldaad die gestopt dient te worden.”

Onbeschrijfelijk dierenleed

“Complete bavianen-families worden maandenlang in de jungle gevolgd voordat ze uit hun natuurlijke habitat worden gehaald”, aldus Hochmuth. Volgens artikel 9.1 van de Europese richtlijn mogen in het wild gevangen dieren niet worden gebruikt. Verder geeft de wetgever aan dat “het vangen van niet-menselijke primaten in het wild voor de betrokken dieren zeer stresserend is en leidt tot een verhoogd risico op lijden en verwondingen tijdens de vangst en het transport.”

Zware operaties

Uit de KUL en UCL  publicaties komen naar voren dat de bavianen gemiddeld drie maanden in quarantaine in het Institute of Primate Research in Nairobi verblijven, voordat ze ingezet worden in veelal dodelijke testen. Het apentestcentrum kan maximaal 500 bavianen per keer vasthouden. 

Hochmuth:

“Gezonde bavianen worden ziek gemaakt en ingezet in vruchtbaarheidsonderzoek: eierstokken worden bij de vrouwelijke bavianen weggesneden, ingevroren en opnieuw teruggeplaatst. Vervolgens wordt bij het vrouwtje twee wekenlang een mannetje geplaatst in de kooi, in de hoop dat deze haar bevrucht.”

Ook mannelijke apen zijn de dupe van experimenten. Onder leiding van de KUL worden bavianen verslaafd gemaakt aan Khat, een stimulerende drug waarvan de effecten vergelijkbaar zijn met die van amfetaminen of cocaïne, en die nochtans in België illegaal is. Nadien wordt de zaadkwaliteit van hun sperma door middel van “electro-ejaculatie” beoordeeld, een pijnlijke techniek waarbij de mannetjes met een elektrisch toestel in de anus gepord worden.

Tijdens het verloop van deze langdurige dierproeven, die maanden tot jaren kunnen duren, worden de wilde dieren in individuele en krappe kooien gehouden. Dit maakt het de dierproefnemers gemakkelijker om de bavianen te hanteren.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Undercoverbeelden

Een Britse dierenrechtenorganisatie filmde in 2013 undercover in het Keniaanse dierproefcentrum.  Op de beelden is de wildvangst te zien en de verschrikkelijke leefcondities van de bavianen. Volgens Hochmuth zijn deze beelden nog altijd de bittere realiteit.

Belgisch belastinggeld

Uit de bestudeerde publicaties blijkt dat de overheidsinstellingen IWT, FWO, WALEO deze dierproeven op wilde bavianen financieren: de dierproefnemers van de KU Leuven  en UCL ontvangen miljoenen euro subsidie. Hochmuth: “We willen dat de subsidiekraan direct dichtgedraaid wordt. Geen geld voor experimenten die je in je eigen land niet zou uitvoeren.”

Actie op wereldproefdierendag

Animal Rights legde het dossier voor aan Hermes Sanctorum, onafhankelijk volksvertegenwoordiger die zich inzet voor dierenrechten. Sanctorum: “Het is straf dat in Europa een al bij al strikt kader geldt voor het uitvoeren van dierproeven, en zeker bij apen, maar dat onderzoeksinstellingen dan probleemloos hun onderzoek buiten Europa kunnen laten doen. Dit kan natuurlijk niet. Daarmee zet je de deur open voor misbruik.” Sanctorum zal de kwestie aan bod laten komen in het Parlement.

24 april is internationale Wereldproefdierendag. Sinds 1979 is Wereldproefdierendag wereldwijd de dag voor acties en marsen. Animal Rights organiseert vandaag om 13 uur, een demonstratie voor het rectoraat van de KU Leuven.

“We trekken aan de bel: we willen dat experimenten op apen stoppen en vervangen worden door moderne dierproefvrije technieken.”

Inmiddels hebben 20.000 mensen de petitie getekend voor afschaffing van dierproeven op apen.

Persbericht Animal Rights