Gisteren heb ik namens Wilde Dieren de Tent Uit meer dan 11 postzakken vol brieven overhandigd aan Staatssecretaris Henk Bleker. In meer dan 11.000 brieven riepen mensen op een verbod in te stellen op het gebruik van olifantenhaken. Ook auteur Yvonne Kroonenberg maakte zich sterk voor een verbod op olifantenhaken. Zo stonden we samen, gewapend met een olifantenhaak en heel veel brieven, in het kantoor van de staatssecretaris om een einde te maken aan de gruwelijke training van circusolifanten.

 

Een olifant in het circus doet geen handstand voor een aai over haar bol. En ook niet voor een koekje of suikerklontje. Het is een machtig dier, gevangen op jonge leeftijd in het wild, en gebroken door een afschuwelijke training. De haak wordt in de gevoelige huid van de olifant geslagen, net zo lang, tot het jonge dier zich niet langer kan verzetten. Vastgebonden met touwen geeft ze (het zijn voornamelijk vrouwtjes) zich over als de pijn niet langer te verdragen is. En dan worden de kunstjes aangeleerd.

LET OP: Schokkende beelden!

Rond de jaren 80 zijn veel Aziatische olifanten naar Europese circussen verscheept. De training was grotendeels al achter de rug. Zelfs nu de olifanten volwassen zijn, hoeven ze enkel de haak te zien om te weten hoeveel pijn het doet. Want, wie niet luisteren wil, zal voelen.

De Universiteit van Wageningen concludeerde in 2009 dat een dompteur permanent gebruik maakt van een olifantenhaak. Ook zouden de trainingen gebaseerd zijn op angst en dominantie. Met deze wetenschap zou het toch eigenlijk totaal overbodig moeten zijn dat mensen in Nederland een petitie ondertekenen om dit wapen te verbieden.

Staatssecretaris Bleker heeft vandaag verklaard dat het gebruik van middelen die dieren pijn bezorgen om hen kunstjes aan te leren, niet op zijn steun kunnen rekenen. Een verbod op het gebruik van olifantenhaken lijkt daarmee naderbij.

Een circus zou een uitje moeten zijn, waarbij plezier en lol centraal staat. Zo zijn er steeds meer circussen die geen gebruik maken van dierenacts, een geweldige ontwikkeling! Ook steeds meer landen kiezen er voor om het gebruik van (wilde) dieren te verbieden. Nederland heeft daarentegen als enige land in Europa géén welzijnswetgeving voor circusdieren… maar ook daar hebben wij een petitie voor, heb je ´m al getekend?

Leonie Vestering
Directeur Wilde Dieren de Tent Uit