Gisteren meldde PiepVandaag.nl dat Rusland de Arctic Sunrise, een schip van Greenpeace, een vaarverbod heeft opgelegd.

Arctic Sunrise vaarverbod
De Arctic Sunrise | Foto: Wikimedia Commons

Volgens de Russen zou de Arctic Sunrise niet bestand zijn tegen het ijs en wordt het veiligheidsoverwegingen toegang geweigerd tot de Noordelijke Zeeroute.

Rosneft/Exxonmobil

Greenpeace is van mening dat de blokkade vooral bedoeld is om het werk van de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft, die samenwerkt met het Amerikaanse ExxonMobil geheim te houden. Volgens Greenpeace heeft Rosneft een hele slechte reputatie met betrekking tot ongelukken en lekkages. Greenpeace’ Campagnedirecteur Joris Thijssen zegt:

“Boren bij de Noordpool vormt een groot risico voor dit kwetsbare gebied.”

Verbod genegeerd

Vandaag heeft Greenpeace dan ook laten weten het vaarverbod van Rusland naast zich neer te leggen. De Arctic Sunrise is inmiddels onderweg naar de Karische Zee. Greenpeace is vast besloten te gaan protesteren tegen de zeeolieboringen ten noorden van Siberië en de gevaren ervan in kaart te brengen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de plannen van Greenpeace en de milieubeschermingsorganisatie neemt aan dat hun rechten worden gewaarborgd doo de Nederlandse overheid.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.