6.590 kilo. Zoveel strandafval hebben ruim 560 vrijwilligers in augustus tijdens My Beach Cleanup Challenge langs de Noordzeekust verzameld. Deze opruimactie werd georganiseerd door Stichting De Noordzee.

Noordzeekust
Afbeelding via Irish Wildlife Trust

Opruimen en voorlichten

De vele vrijwilligers ruimden in 24 dagen 350 kilometer strand op, vanaf Cadzand tot en met Schiermonnikoog. In totaal verzamelden zij 6.590 kilo strandafval. Het strand is weer schoon, maar ook werd het afvalprobleem in kaart gebracht en informeerden de vrijwilligers mensen over de gevolgen van rotzooi op het strand en in zee.

Speciale app

Het afval werd gescand met de Strandscanner app. Hiermee krijgt de stichting meer inzicht in de hoeveelheid en samenstelling van het afval. Er was een duidelijk verschil te zien in afval op stranden waar veel badgasten komen en niet-toeristische stranden, waar afval voornamelijk aanspoelt. En naaktstranden bleken over het algemeen schoner te zijn dan de reguliere stranden. 

Eelco Leemans, directeur bij Stichting De Noordzee: “Ik verbaas mij elke keer weer over de hoeveelheid afval op het strand. Tijdens de verschillende etappes hebben we heel wat vreemde dingen gevonden. Denk bijvoorbeeld aan een Russische deodorant, een rolluik en kniebeschermers. Ook vonden we meerdere dode zeevogels, waaronder een aantal verstrikt in een kluwen van netten en touw. Een pijnlijke ontdekking die het extra duidelijk maakt dat rondzwervend afval dieren in serieuze problemen brengt. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, volgens de VN komen er jaarlijks een miljoen zeevogels om door afval in zee.”

Peuken op nummer 1

Op de toeristische stranden werden vooral veel sigarettenpeuken gevonden, evenals kleine stukjes plastic, snoep- en snackverpakkingen, doppen en stukjes touw. Op het strand bij Rockanje zijn op 100 meter strand 1.481 peuken gevonden.

 “Na deze 24-daagse schoonmaaktour is het wel duidelijk dat strandbezoekers erg veel achterlaten op het strand. Maar ook in de scheepvaart en visserij wordt veel afval overboord gegooid dat vervolgens weer op het strand terechtkomt. We hopen natuurlijk dat we hier verandering in kunnen brengen door op deze wijze aandacht te vragen voor dit probleem. We zijn ontzettend verrast door de grote groep enthousiaste vrijwilligers die ons geholpen heeft en willen iedereen hartelijk bedanken voor hun inzet. We hopen volgend jaar minder afval aan te treffen”, aldus Eelco Leemans.

 Bron: De Telegraaf ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde