Het gebruik van drones is geen nieuws als het gaat om het volgen van wilde dieren. Nu is er echter een nieuw soort GPS-tag ontwikkeld ter grote van een postzegel. De tag wordt bevestigd op het lichaam van bijvoorbeeld een schildpad, wolf of tijger en kan vervolgens vanuit de lucht gevolgd  worden door drones. Op deze manier wordt informatie verzameld over de afstand en over de route dat een dier aflegt.

Cheetah gps - drones
Foto (origineel): mariusz kluzniak via photopin cc

Het digitale labeltje kan met een speciaal signaal een drone oproepen. De drone vliegt naar de locatie waar het dier zich bevindt, maakt een filmpje en kan de verzamelde informatie van de tag aflezen vanuit de lucht.

Het bedrijf Technology for Nature heeft de apparatuur ontwikkeld en het idee komt van bioloog Robert Freeman. In zijn werk maakte de bioloog vaak gebruik van GPS-tags maar vaak bleek het moeilijk de dieren terug te vinden en goed te observeren.

De nieuwe apparatuur maakt niet alleen het terugvinden van de dieren makkelijker. Ook kan er onderling informatie worden uitgewisseld tussen de digitale labels. Zo ontstaat een soort digitaal netwerk waarmee gegevens van meerdere dieren doorgestuurd worden naar een drone.

“Als je de data van één wolf uit een roedel te pakken hebt, krijg je ook de data van de andere gelabelde individuen waarmee het dier in contact is geweest”, aldus Freeman.

De eerste projecten met de nieuwe pgs-tags starten binnenkort. Zo gaan onderzoekers op de Seychellen de apparatuur gebruiken om reuzenschildpadden te volgen in gebieden die voor mensen onbegaanbaar zijn. Wetenschappers in Zambia gaan de drones gebruiken om de jacht op cheeta’s en wilde honden in kaart te brengen.

Bron: nu.nl ©PiepVandaag.nl