Het Department of Fish and Wildlife in Californië (VS) heeft bevestigd dat er een nieuwe grijze wolvenroedel in Tehama County is gefotografeerd. De familie bestaat uit drie grijze wolven en is hiermee de vijfde potentiële roedel in bijna 100 jaar die zich in deze Amerikaanse staat vestigt.

Vijfde grijze wolvenroedel in Californië gesignaleerd
Grijze wolf (Canis lupus) | Foto: John and Karen Hollingsworth/USFWS/flickr CC0

De wolven zijn eind maart gefotografeerd via camera’s op een particuliere ranch in Tehama County. Het bureau gaat in het gebied op zoek naar bewijsmateriaal zodat hun herkomst kan worden bepaald. De uitwerpselen van de dieren kunnen op DNA worden getest. Aan de hand van de resultaten kan worden vastgesteld of elk dier een mannetje of een vrouwtje is en of zij verwant zijn aan andere wolvenfamilies in Californië. Uit een verklaring van het bureau blijkt dat het een lange tijd kan duren voordat ze meer zullen ontdekken over deze groep wolven. Het gebied waar ze zijn gezien ligt afgelegen en de toegang is beperkt. Ook verspreiden wolven zich over groot gebied. Senior wolf advocate Amaroq Weiss bij het Center for Biological Diversity:

“Dit is ongelooflijk nieuws voor het herstel van de wolf in Californië. Deze prachtige nieuwkomers bewijzen dat Californië veel goede habitat heeft voor wolven, zoals wetenschappers altijd al hebben gezegd.”

Nieuwe grijze wolvenroedel in nieuw gebied

De staat Californië telt momenteel drie bestaande grijze wolvenroedels. De Lassen roedel (bestaande uit zes wolven) die in 2017 is bevestigd, de Whaleback roedel (bestaande uit elf wolven) die eind 2020/begin 2021 is bevestigd en de Beckwourth roedel (bestaande uit minimaal één wolf) die in het voorjaar van 2021 is bevestigd. Een andere bekende wolvenfamilie was de Shasta roedel, die in de zomer van 2015 werd bevestigd, maar na een paar maanden weer verdween. Wolven kunnen in de gaten worden gehouden door ze van een halsband te voorzien. Zo kunnen de populaties worden gecheckt en conflicten met vee worden geminimaliseerd.
.

#GNvdD: Nieuwe grijze wolvenfamilie in Oregon

.
In het late voorjaar en het begin van de zomer is de periode in het jaar waarin kan worden vastgesteld of een van deze wolvenfamilies nakomelingen zou kunnen krijgen. Het is nog onbekend of dit nieuwe wolventrio dit jaar jongen krijgt. Weiss:

“Het is al twee jaar geleden dat er een nieuwe roedel is vastgesteld, dus het is bijzonder goed nieuws dat we van deze drie wolven in een compleet nieuw gebied hebben gehoord. We hebben zo weinig wolven dat elke nieuwe roedel iets is om te vieren.”

Bedreigde diersoort cruciaal voor ecosysteem

De #RelistWolves Campaign is een coalitie die bestaat uit natuurbeschermers, milieubewegingen, non-profitorganisaties, wildlife advocaten en wetenschappers. Zij zetten zich in om het publiek bewust te maken van het belang van wolven in het ecosysteem. Oprichters van de campagne, Leslie Williams en Samantha Attwood vertellen tegen World Animals News:

“De #RelistWolves Campaign is blij met de bevestiging van drie wolven in Tehama County, Californië. Dit nieuws benadrukt het potentieel voor wolvenherstel in de staat en we prijzen het California Department of Fish and Wildlife voor hun werk om deze nieuwkomers te documenteren. Als voorstanders van wolvenbescherming vieren we elke nieuwe roedel, en we hebben goede hoop dat dit trio mag gedijen en groeien. Nu, meer dan ooit, is voortdurende bescherming van grijze wolven onder de Endangered Species Act cruciaal voor hun overleving en herstel in de staat.”

De grijze wolf is een bedreigde diersoort. De dieren waren inheems in de Golden State, maar rond 1920 was de soort uitgeroeid in Californië. Pas in 2011 kwam hier verandering in, toen grijze wolf OR-7 in ongeveer vier maanden van het noordoosten van Oregon naar Californië trok. De wolf reisde door verschillende gebieden en legde zo’n 24 kilometer per dag af. Deze wolf was de eerste sinds jaren die Californië werd gesignaleerd.

Bronnen:

#GNvdD: Populatie Mexicaanse wolven groeit in VS

©AnimalsToday.nl Jane Sauer