Volgens het Departement of Fish and Wildlife (ODFW) in Oregon (VS) is er een nieuwe grijze wolvenfamilie gefotografeerd door biologen van de Confederated Tribe of the Warm Springs. Met behulp van een wildlife camera zijn de dieren gesignaleerd in het Cascade-gebergte. Het gaat om twee volwassen wolven en twee pups. Dit is hoopvol nieuws en zou kunnen betekenen dat het herstel van de bedreigde diersoort eindelijk op gang komt.

Nieuwe grijze wolvenfamilie in Oregon
Nieuwe grijze wolvenfamilie in Oregon | Foto: publiek domein

Het reservaat van de stam bestaat uit delen van de districten Jefferson en Wasco. Het departement heeft dit gebied aangewezen als ‘gebied met nieuwe wolvenactiviteit’ en als er aan het eind van dit jaar nog steeds vier wolven in de familie zijn, krijgt de roedel de naam ‘Warm Springs’. Senior wolf advocate bij het Center for Biological Diversity, Amaroq Weiss, zegt in een verklaring:

“Ik ben zo dankbaar dat deze nieuwe familie zich vestigt in een deel van Oregon waar wolven nog steeds zijn beschermd onder de federale wet. Het illegaal doden van wolven gebeurt nog steeds in Oregon, dus deze dieren hebben alle mogelijke bescherming nodig. Ik hoop dat dit een spannend nieuw hoofdstuk wordt in het verhaal van het wolvenherstel in de staat, waar wolven zich verspreiden naar gebieden waar ze al tientallen jaren niet meer leven.”

Illegaal gedood door vergiftiging

Volgens het wildagentschap van Oregon, wordt de wolvenpopulatie eind 2021 geschat op 171 individuen in 21 roedels, met in totaal 16 broedparen. Dit was een toename van slechts twee wolven ten opzichte van het jaar ervoor. Vorig jaar werden er acht wolven illegaal gedood door vergiftiging in het noordoosten van Oregon, waar federale bescherming ontbreekt. Deze misdrijven zijn tot nu toe nog steeds niet opgelost, ondanks beloningen van zo’n 50.000 Amerikaanse dollar van natuurbeschermingsorganisaties. Onlangs werd er nog een wolf illegaal gedood in het noordoosten van Oregon en er wordt een beloning uitgereikt van 11.500 Amerikaanse dollar. Wolfbioloog van ODFW, Roblyn Brown zegt in een verklaring:

“Het aantal wolven is het afgelopen jaar niet zo sterk toegenomen als in de voorgaande jaren. Een hoger aantal sterfgevallen waarbij ook broedende volwassen stierven, heeft zeker een rol gespeeld.”

De White River roedel leefde ook meerdere jaren in dit gebied ten zuidoosten van Mount Hood, maar had eind 2021 niet genoeg leden om als roedel gekenmerkt te worden. Volgens het Oregon Wolf Conservation and Management Plan is een roedel pas een roedel als een groep van vier of meer wolven samen reizen in de winter.

Nieuwe grijze wolvenfamilie in Oregon
Huilende grijze wolf | Foto: publiek domein

Grijze wolven bijna uitgeroeid

De meeste wolvenroedels in Oregon bevinden zich in het oosten en slechts drie roedels, naast de pas ontdekte familie, in het westen. Begin juli bevestigde het departement het bestaan van een nieuwe roedel met minstens vijf pups in de Upper Deschutes Wildlife Management Unit in Klamath en het Deschutes district. Andere roedels in het westen zijn de Rogue roedel, in de districten Jackon en Klamath en de Indigo roedel, in de districten van Douglas en Lane. De snelwegen 97, 20 en 395 worden gebruikt om te bepalen of een wolvenfamilie in het oosten of het westen van de staat leeft.

Nieuwe grijze wolvenfamilie in Oregon
Grijze wolf | Foto: Wikimedia Commons

Tientallen jaren van jacht op grijze wolven hebben de soort halverwege de vorige eeuw bijna uitgeroeid in de 48 aaneengesloten staten van de VS. Vroeger leefden wolven verspreid door de staat Oregon. Eind jaren veertig werden ze gedood vanwege landbouwbelangen. Eind 2009 waren er nog maar 14 wolven bekend in Oregon. Sinds 1999 vonden wolven uit Idaho hun weg naar Oregon en in 2008 werd de eerste roedel bevestigd. Met de bescherming van de Endangered Species Act uit 1974, zijn de aantallen sindsdien langzaam gestegen, maar de aantallen zijn nog steeds laag.

Bronnen:

Trump-regering haalt wolven van lijst met beschermde diersoorten

©AnimalsToday.nl Jane Sauer