Deze week vindt in Bangkok (Thailand), CITES plaats, een conventie over de handel in bedreigde diersoorten. Daar zal onder andere beslist worden of manta’s (roggen) op de lijst met beschermde diersoorten komt te staan.

manta
Foto: Wikimedia Commons

In landen als Sri Lanka en Indonesië is het aantal mantra’s met 56% tot 86 % afgenomen. Officieel worden jaarlijks zo’n 3500 mantra’s gedood, maar waarschijnlijk ligt dat aantal zelfs boven de 5000. De dieren worden gevangen voor hun kiemen die met name op de Chinese markt veel geld opleveren. De populatie herstelt niet omdat het acht tot wel tien jaar duurt voordat een vrouwtje vruchtbaar is en daarbij krijgen ze slechts om de twee tot vijf jaar een jong.

De dieren zorgen inmiddels ook voor een flinke geldstroom naar landen waar ze voorkomen. Toeristen willen de imposante dieren (ze kunnen wel een spanwijdte van zeven meter krijgen) graag zien. De vangst van manta’s  levert zo’n vijf tot tien miljoen dollar op maar het toerisme dat door de dieren op gang komt wel honderd miljoen dollar.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl