10 dieren zijn omgekomen in een schuurbrand in het African Safari Wildlife Park in Port Clinton, Ohio, Verenigde Staten. De dieren, waaronder giraffen, rode riviervarkens, bongo’s en een springbok, zaten in een schuur toen er plots brand uitbrak. Ze konden niet meer worden gered. De 400 andere dieren in het park zijn volgens de parkeigenaren veiliggesteld. Verzorgers en bezoekers zijn kapot van de trieste gebeurtenis.

schuurbrand
10 dieren zijn omgekomen bij een schuurbrand in een safaripark in de Verenigde Staten. Twee giraffen konden tijdig worden gered | Schermafdruk video

De drie giraffen Waylon, Beltre en Quinn, de drie rode riviervarkens Merlin, RJ en Priscilla, de drie bongo’s Tank, Diesel en Binti en springbok Chip zaten – nota bene voor hun veiligheid – in een schuur van het African Wildlife Park toen er kort na 18.00 uur op donderdag 28 november brand uitbrak. Bij de brand zijn geen mensen gewond geraakt. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

In het park, dat dit jaar 50 jaar bestaat, verblijven nog 400 andere dieren, waaronder alpaca’s, bizons en papegaaien. Een aantal van hen heeft door de brand stress opgelopen en wordt goed in de gaten gehouden door dierenartsen.

Stroomstoring

Het vuur werd ontdekt door de parkopzichter die op het park woont en op dat moment als enige aanwezig was. De brand had zich toen al zo ver ontwikkeld, dat de opzichter voor de dieren in de schuur niets meer kon doen. Maar hij slaagde er nog wel in om twee giraffen en zebra te bevrijden uit het gebouw ernaast. Deze dieren maken het goed en zijn inmiddels weer teruggebracht naar hun verblijf.

In deze beelden zijn twee giraffen te zien die zijn vrijgelaten om aan de brand te ontkomen. Ze maken het inmiddels goed.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
De schuur waar de brand plaatsvond, werd gebouwd in de jaren 1980. Het gebouw was deels verwarmd om de exotische dieren te huisvesten, maar had geen brandblussysteem. Het gebouw werd volledig verwoest en brandweerlieden waren op de locatie tot 3 uur ’s ochtends bezig om het vuur onder controle te krijgen.

Volgens Frank Reitmeier, onderzoeker van het brandweerdepartement van Marshal in de staat Ohio, kan het onderzoek naar de oorzaak meerdere weken duren. Tijdens een persconferentie zei hij dat hij niet dacht dat de brand aangestoken is. Kort voor de brand was er een stroomstoring in het gebied en de kans is groot dat het daarmee te maken heeft.

Veel verdriet

Eigenaresse Holly Hunt is erg aangedaan door de brand. In tranen zei ze dat ze “kapot” was door het verlies van de dieren en dat rouwadviseurs de parkmedewerkers helpen met de verwerking. Ze zei dat dierentuinen in Ohio en de rest van het land hun hulp hebben aangeboden om het park te ondersteunen.

De zichtbaar aangeslagen mede-eigenaresse Holly Hunt tijdens de persconferentie over de brand

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Ook parkmedewerkers en bezoekers zijn erg geschrokken en verdrietig door het verlies van de dieren. In een Facebookbericht schrijft het park:

“We zijn dankbaar dat ons personeel veilig is en niemand gewond is geraakt, maar het verlies van de dieren die we elke dag verzorgen is tragisch voor onze teamleden die van deze dieren houden.”

De meeste dieren die in het vuur zijn gedood, woonden al meerdere jaren in het park, aldus Hunt. Een van de rode riviervarkens, Merlin, was 9 jaar oud en sinds 2012 inwoner van het park. De omgekomen springbok Chip, was 9 en woonde zeven jaar in het park.

Het park heeft om de dieren te herdenken een herdenkingsfonds opgericht. Ook willen ze ter nagedachtenis een plaquette neerzetten.

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel