Neonicotinoide landbouwgif is wel degelijk een belangrijke oorzaak van de huidige sterfte onder bijen. Dat blijkt uit een recent  onderzoek in opdracht van de EU-commissie milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid. Alleen al in Nederland zijn er zeker vijftig middelen verkrijgbaar waar dit type gif in is verwerkt. De toelaatbaarheid moet daarom opnieuw worden beoordeeld.

Bijen

In Nederland sterft al jaren een kwart van volken bijen. Henk Tennekes waarschuwt al geruime tijd voor het enorme effect van het gif op het zenuwgestel van niet alleen bijen, maar ook andere insecten. In het rapport van de EU wordt het werk van Tennekes regelmatig aangehaald. Zo heeft hij ontdekt dat zelfs de kleinste hoeveelheid gif schadelijk kan zijn voor insecten.

Ook Universitair hoofddocent nieuwe risico’s Jeroen van der Sluijs (UU), waarschuwt  al tijden voor imidacloprid, een van de gifsoorten. ”Mooi dat het werk van Tennekes nu eindelijk op Europees niveau wordt erkend’,’ aldus van der Sluijs.

In juni van dit haar kondigde de Franse regering aan dat zij een verbod wil op bepaalde pesticiden, ter bescherming van bijen.

Bron: Noordhollands Dagblad ©PiepVandaag.nl