Tijdens het  Yulin festival van dit jaar,in de Chinese provincie Guangxi, zal het verboden zijn om hondenvlees te verhandelen. Normaal werden tijdens het festival duizenden honden en katten afgeslacht om op 21 juni opgegeten te worden. Restaurants, marktkramen en straatverkopers zullen geen hondenvlees meer mogen verkopen. Het Yulin festival wordt gezien als één van de meest wrede festivals ter wereld en is jarenlang onderhevig geweest aan protesten vanuit de hele wereld.

Yulin
Handel in hondenvlees Yulin Festival 2017 verboden | Foto: screenshot video

Boetes
Tijdens het Yulin Festival wordt de zonnewende, het begin van de zomer, gevierd met een groot ‘vleesfeest’. Jarenlang werd er door veel mensen geprotesteerd tegen de massale afslachting van honden en katten voor menselijke consumptie. Volgens de dierenrechtenorganisatie Humane Society International riskeren handelaars van hondenvlees boetes tot 100.000 yuan (ongeveer 13.000 euro) in het geval ze de wet overtreden. Ook riskeren ze een arrestatie. Het verbod gaat in op 15 juni, een week voor het begin van het festival op 21 juni.

Het is goed nieuws dat de maatregel de verkoop van hondenvlees verbiedt, maar helaas is nog niet duidelijk of de handel in kattenlvees ook verboden wordt. Honden en katten werden voor dit festival levend gevild. Daarnaast werden veel huisdieren gestolen vlak voor het begin van het Yulin Festival.

Yulin
AnimalsToday.nl-Wolfje is ook tegen het Yulin festival | Foto: Karen Soeters

52% wil verbod
Dierenactivisten hopen dat deze eerste stap zal leiden tot het instorten van de handel in hondenvlees in deze regio in China. De meerderheid van de Chinezen eet geen hondenvlees. 52% van de Chinezen ziet het liefst een verbod op de handel in hondenvlees. Jaarlijks worden er in China zo’n 10 miljoen honden en 4 miljoen katten gedood voor hun vlees. Het eten van honden- en kattenvlees is behoorlijk aan discussie onderhevig in China en is controversieel.

Bronnen: De Morgen, Metronieuws, Humane Society International ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer