Alkmaar heeft, samen met Haarlem en Leiden, ontheffing gekregen om de hoeveelheid broedende meeuwen in de stad tegen te gaan. De nestelende vogels zouden teveel overlast bezorgen en worden omschreven als agressief. Ook hun gekrijs en gepoep is reden om de populatie in de steden uit te dunnen.

broedende meeuwen
Broedende meeuwen vinden altijd wel een plekje in de stad | Foto: Pixabay

Het is begrijpelijk dat een broedende meeuw haar nest en later de jongen wil beschermen. Ze doen dit door luid te krijsen en laag over een potentiële bedreiger te scheren om die af te schrikken. Dat is hetgeen gebeurt bij basisschool De Wegwijzer in Alkmaar. De meeuwen hebben de platte daken van het schoolgebouw uitgekozen om te broeden, en dat wordt ze niet in dank afgenomen. Diana Veenstra van de school verklaart tegen NH Nieuws:

“Om hun nest te beschermen scheren ze vlak over de hoofden van kinderen die daar erg van schrikken. Ook krijsen ze zo hard dat dat invloed heeft op de les.”

Mens-dier conflict
Meeuwen zijn echte opportunisten. Ze vestigen zich op plekken waar het meeste voedsel te vinden is, en waar kun je dan beter terecht dan bij mensen in de buurt? Zolang we nog altijd eten weggooien zullen meeuwen een makkelijk maaltje niet versmaden. Dit kan leiden tot mens-dier conflicten, waarvan je de meeuw natuurlijk niet kunt beschuldigen.

Al eerder schreef Animals Today over het tegengaan van overlast door meeuwen middels het plaatsen van neproofvogels op daken. Dit zou de dieren voldoende afschrikken, waardoor ze de betreffende plek ok niet snel zullen uitkiezen om te gaan broeden. Maar het dak van de basisschool ligt vol met kiezels en is een ideale broedplek, waar bijvoorbeeld geen katten kunnen komen.

broedende meeuwen
Nepuil op dak | Foto: Thomas Nugent/Geograph cc

Maïsolie
Om te voorkomen dat de broedsels van de meeuwen op het schooldak uitkomen is gekozen om de eieren in te smeren met maïsolie. Arjan Willemse van Stadswerk 072 tegen NH Nieuws:

“De eieren krijgen daardoor geen zuurstof en komen niet uit. Als er geen jonge meeuwen zijn, worden ze een stuk minder agressief.”

Volgens Willemse zijn er 77 meldingen in Alkmaar waar de broedende meeuwen in de aanwezigheid van mensen tot problemen leiden. Johan Stoelwinder van Faunabeheer PCF Holland onderzoekt de klachten. Hij verklaart te hopen dat de meeuwen leren om niet op het dak van de school te broeden omdat het ‘geen goede broedlocatie is’. Jonge meeuwen zouden namelijk terugkeren naar de plek waar ze uit het ei kropen, om daar zelf ook weer te gaan broeden.

Voorkomen
Maar hoe gaat het dan met andere meeuwen, die volgend jaar denken op het dak een prachtige plek te vinden voor hun nest? Moeten ze eerst eieren leggen om die vervolgens weer te prepareren zodat ze niet uitkomen? Zoals gezegd, de meeuw is een opportunist, dus wellicht is het een beter idee om vooraf te voorkomen dat ze gaan broeden. Misschien toch maar een paar neproofvogels plaatsen op het dak?

Bekijk hieronder de reportage van NH Nieuws over de botsing tussen mensen en de zeven meeuwenkoppels op het dak van basisschool De Wegwijzer:

Bron: NH Nieuws ©AnimalsToday.nl Bart van Riel