Varkens in Nood daagt Dirk van den Broek voor de rechter omdat de supermarktketen nog altijd varkensvlees verkoopt dat niet aan de minimale eisen voldoet van dierenwelzijn. Volgens Varkens in Nood is dit in strijd met de wet.

Dirk
Varkens hebben recht op een Beter Leven | Foto: Pixabay

Varkens in Nood schrijft op de website:

“Verreweg de meeste varkens in de Nederlandse vee-industrie leven in donkere en kale stallen onder miserabele omstandigheden. Bij productie van varkensvlees is sprake van 120 misstanden, waarvan een groot deel in strijd is met de wet. Dit onrechtmatig geproduceerde varkensvlees ligt begin 2016 nog altijd in de schappen van supermarkten, ondanks eerdere beloftes om over te stappen op vlees met minimaal Beter Leven Keurmerk 1 ster. Varkens in Nood wil deze norm nu alsnog via de rechter afdwingen.”

Beter Leven
In 2015 onderzocht Varkens in Nood de situatie van varkens in de Nederlandse vee-industrie. Daaruit volgde een lijst met misstanden die aan de supermarkten is voorgelegd. Deze beloofden hun leven te beteren door over te stappen op varkensvlees dat minimaal 1 ster Beter Leven heeft. Volgens Varkens in Nood garandeert dat meer ruimte voor de dieren, beter afleidingsmateriaal, meer controle op de naleving van de wettelijke normen en meer aandacht voor gedrag en de omgang met de varkens door boeren

Dirk van den Broek heeft beloofd deze minimale eisen te respecteren en te stoppen met de verkoop van varkensvlees dat niet aan het Beter Leven Keurmerk voldoet, zo meldt Varkens in Nood:

“Op termijn zal al het varkensvlees minimaal één Beter Leven ster dragen. Daar werken we hard aan. Een termijn kan ik niet noemen, maar dat het niet lang meer zal duren durf ik al wel te beloven.”

Maar omdat er nog steeds keurmerkloos vlees in de schappen ligt is het nu tijd voor de gang naar de rechter. Varkens in Nood:

“Inmiddels zijn we jaren verder en is er weinig verbeterd voor miljoenen varkens. Varkens in Nood vindt het onbegrijpelijk dat Dirk de varkens in de kou laten staan. Daarom beginnen we, samen met zusterorganisatie Dier&Recht, een rechtszaak tegen deze supermarkt. Het doel is de supermarkt te verplichten per direct over te stappen op minimaal 1 beter leven ster voor al het varkensvlees.”

Dirk van den Broek heeft nog niet gereageerd op de rechtszaak, die volgende week dinsdag in Haarlem zal starten.

Bronnen: Telegraaf, Varkens in Nood ©AnimalsToday.nl Bart van Riel