Varkens in Nood daagt Dirk van den Broek voor de rechter

Varkens in Nood daagt Dirk van den Broek voor de rechter omdat de supermarktketen nog altijd varkensvlees verkoopt dat niet aan de minimale eisen voldoet van dierenwelzijn. Volgens Varkens in Nood is dit in strijd met de wet.

Dirk

Varkens hebben recht op een Beter Leven | Foto: Pixabay

Varkens in Nood schrijft op de website:

“Verreweg de meeste varkens in de Nederlandse vee-industrie leven in donkere en kale stallen onder miserabele omstandigheden. Bij productie van varkensvlees is sprake van 120 misstanden, waarvan een groot deel in strijd is met de wet. Dit onrechtmatig geproduceerde varkensvlees ligt begin 2016 nog altijd in de schappen van supermarkten, ondanks eerdere beloftes om over te stappen op vlees met minimaal Beter Leven Keurmerk 1 ster. Varkens in Nood wil deze norm nu alsnog via de rechter afdwingen.”

Beter Leven
In 2015 onderzocht Varkens in Nood de situatie van varkens in de Nederlandse vee-industrie. Daaruit volgde een lijst met misstanden die aan de supermarkten is voorgelegd. Deze beloofden hun leven te beteren door over te stappen op varkensvlees dat minimaal 1 ster Beter Leven heeft. Volgens Varkens in Nood garandeert dat meer ruimte voor de dieren, beter afleidingsmateriaal, meer controle op de naleving van de wettelijke normen en meer aandacht voor gedrag en de omgang met de varkens door boeren

Dirk van den Broek heeft beloofd deze minimale eisen te respecteren en te stoppen met de verkoop van varkensvlees dat niet aan het Beter Leven Keurmerk voldoet, zo meldt Varkens in Nood:

“Op termijn zal al het varkensvlees minimaal één Beter Leven ster dragen. Daar werken we hard aan. Een termijn kan ik niet noemen, maar dat het niet lang meer zal duren durf ik al wel te beloven.”

Maar omdat er nog steeds keurmerkloos vlees in de schappen ligt is het nu tijd voor de gang naar de rechter. Varkens in Nood:

“Inmiddels zijn we jaren verder en is er weinig verbeterd voor miljoenen varkens. Varkens in Nood vindt het onbegrijpelijk dat Dirk de varkens in de kou laten staan. Daarom beginnen we, samen met zusterorganisatie Dier&Recht, een rechtszaak tegen deze supermarkt. Het doel is de supermarkt te verplichten per direct over te stappen op minimaal 1 beter leven ster voor al het varkensvlees.”

Dirk van den Broek heeft nog niet gereageerd op de rechtszaak, die volgende week dinsdag in Haarlem zal starten.

Bronnen: Telegraaf, Varkens in Nood ©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Jeroen zegt:

  Bizar dat burgers zich wel aan de wet moeten houden en een bekeuring krijgen wanneer zij een overtreding begaan, maar dat die verschrikkelijke massale vee-industrie blijkbaar dag in dag uit, jaar in jaar uit aan de lopende band ernstige overtredingen mogen begaan en dat formeel niemand daar iets tegen doet. Zijn mishandeling, verwaarlozing en verwonding van een dier trouwens geen misdrijven? Dat zijn het natuurlijk eigenlijk wel, maar heet dat officieel ook zo? Bijna die hele branche maakt zich dagelijks schuldig aan de meest verschrikkelijke dingen met talloze dieren en blijkbaar moeten we dat allemaal normaal vinden. En met weer een ouderwetse regering van VVD met CDA hoeven we natuurlijk ook geen vooruitgang te verwachten want dat is vooral doorgaan zoals het altijd gegaan is.

  • Jeroen, loop geen onzin uit te kramen.
   Ook veehouders moeten zich aan de regels houden, en worden daar op gecontroleerd, met zware sancties op overtredingen( en terecht) ,die 120 misstanden die vin noemt zijn theoretische misstanden, deze KUNNEN plaats vinden, het is niet gezegd dat ze ook werkelijk constant plaatsvinden ,tendentieus dus.
   Burgers plegen ook constant overtredingen, tientallen per dag per persoon, moeten we daar ook zo’n herrie over maken?
   Burgerovertredingen:
   (iets) te hard rijden, geen hand uitsteken bij afslaan met de fiets,door rood rijden/lopen,niet bij zebrapaden oversteken, snoeppapiertje laten vallen, peuk uit het raam gooien, zonder licht fietsen, hondepoep niet opruimen, etc.etc.