Begin januari berichtte PiepVandaag.nl over de vondst van een dode hond in het bosgebied bij Gellik-Eigenbilzen, net over de Belgische grens ten noordwesten van Maastricht. Op een afgelegen stuk trof een wandelaar een hondenbench aan met daarin een uitgemergelde en inmiddels overleden bruine Amerikaanse Staffordshireterriër. De dode hond lag in zijn eigen uitwerpselen.

gecrepeerde hond
Foto: JG

Tien dagen na de vondst lag het dode dier er nog steeds. De gemeente Lanaken beloofde na opnieuw media-aandacht, het dier op te halen en een onderzoek te starten. Gehoopt werd dat de hond gechipt zou zijn en zo de eigenaar kon worden opgespoord.
Inmiddels zijn we maanden verder en hebben een aantal Belgische dierenbeschermers zich voorgenomen de onderste steen boven te krijgen met betrekking tot het afgrijselijk lot dat deze hond ten deel is gevallen. Zij houden PiepVandaag.nl op de hoogte van hun bevindingen.

Engelse bulldog
Zo is gebleken dat het gaat om een Engelse bulldog en geen Amerikaanse Staffordshireterriër, zoals eerst werd gedacht. Het dier, een teefje, is gechipt op 10 juni 2013, samen met twee andere pups, allen geboren op 2 mei 2013 in Hongarije en in het bezit van een Hongaars dierenpaspoort. Deze pups waren bedoeld voor export, en wel voor Nederland. Volgens de laatst bekende gegevens hebben ze Nederland ook bereikt, maar verdere registratie en documentatie ontbreekt.

Hier zijn ook de alarmbellen gaan rinkelen, want uit de verdere informatie die is verzameld blijkt dat het heel waarschijnlijk is dat er sprake is van een link met de malafide hondenhandel waar Omroep Brabant onderzoek naar heeft gedaan en Karen Soeters uitgebreid over heeft bericht in haar blog.

NVWA
De sporen leiden dus naar Nederland. Er is dan ook meteen aangeklopt bij de NVWA, het verantwoordelijke orgaan in ons land met betrekking tot registratie van en controle op alles wat te maken heeft met handel en fok van gezelschapsdieren en dus ook belast met het aanpakken van broodfok en malafide hondenhandel. Deze organisatie geeft echter nul op rekest, ondanks verschillende verzoeken en pogingen van onze Belgische collega’s. Het dier is namelijk niet geregistreerd in hun database en daar houdt het voor de NVWA dan direct mee op.

Dat deze hond zo vreselijk aan haar einde is gekomen, aan haar lot overgelaten, gestorven aan ontbering in haar eigen uitwerpselen, maakt verder niet uit. Het heeft al twee weken moeten duren voordat ze überhaupt uit het bos werd weggehaald. En ook hét aanspreekpunt voor misstanden met betrekking tot hondenhandel trekt de handen er van af, omdat het dier niet geregistreerd staat “in de database” en dus niet te controleren is voor de NVWA. Ronduit onacceptabel en een klap in het gezicht van de mensen die proberen iets recht te zetten voor dit dier en de onfortuinlijke dieren die wellicht nog in handen zijn of komen van deze handelaar.

Hier is het laatste woord dan ook nog niet over gezegd!

gecrepeerde hond

©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.