In Groot-Brittannië komt een beschermd natuurgebied voor egels. Dat heeft de Wildlife Trust van het graafschap Warwickshire bekend gemaakt. Het gebied is 90 hectare groot en ligt ten zuidoosten van Birmingham.

egels
© Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

In Groot-Brittannië komen steeds minder egels voor. Dat komt onder andere doordat de dieren vaak verongelukken op de alsmaar drukker wordende wegen, door toenemende bebouwing en een gebrek aan voedsel en schuilplaatsen. De dieren gaan in het beschermde gebied regelmatig geteld worden om zo te monitoren of de populatie ook toeneemt. Het bestaat uit een openbaar park en natuurgebied en de omliggende woonwijken.

Simon Thompson, de egel-verantwoordelijke van de Wildlife Trust:

“Tuinbezitters kunnen helpen door kleine gaten in hun omheiningen te maken. Door dergelijke doorgangen tussen onze eigen, omheinde groene eilanden ter beschikking te stellen, ontstaat een samenhangende biotoop waarin de egels naar voedsel kunnen zoeken, bescherming vinden en zelfs potentiële partners kunnen treffen.”

In Nederland is de egel een beschermd dier. Uit tellingen blijkt dat er jaarlijks tussen de 113.000 en 340.000 dieren worden aangereden. Vooral mannetjes lopen in het paringsseizoen grote kans verkeersslachtoffer te worden: zo’n 70% van alle mannetjes verongelukt.

Daarbij overlijden egels regelmatig door vergiftiging door pesticiden als slakkenbestrijdingsmiddelen en soms komen ze terecht in maaimachines.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl